Νηστίσιμο κέικ σοκολάτας

veggie_cake2.jpg

Ποίος πιστεύει πως όλα τα γλυκά είναι ένοχα? Το σημερινό άρθρο είναι η απόδειξη πως μπορούμε να βάλουμε στην καθημερινότητα μας ένα κομματάκι σοκολατένιου πειρασμού χωρίς να νοιώθουμε ενοχές! Και τι καλύτερο από ένα κομμάτι κέικ σοκολάτας με γλάσο, να συνοδεύει το πρωινό ή τον απογευματινό μας καφέ. Είναι ένα πολύ απλό γλυκό κυρίως γιατί δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε μίξερ και να λερώσετε πολλά σκεύη, με υλικά που θα υπάρχουν σίγουρα στο ντουλάπι σας, για αυτό ξεκλέψετε  λίγο χρόνο και δοκιμάστε το!

cake_veggie4.jpg

Τώρα θέλω να πω δύο πραγματάκια γιατί την προηγούμενη εβδομάδα είχα την χαρά να συμμετάσχω σε έναν ιδιαίτερο διαγωνισμό. Αυτή την φορά δεν χρειάστηκε να φτιάξω κάποιο γλυκό(ως συνήθως!) αλλά μια σαλάτα(!!!) Σε συνεργασία με την πολύ καλή μου φίλη Χ. η οποία διαθέτει το δικό της ολόφρεσκο blog. Με το Food Spells ταξιδεύει τους αναγνώστες της γύρω από τον κόσμο των άστρων και φυσικά της μαγειρικής, έτσι ετοιμάσαμε δύο πιάτα (ένα γεύμα και μια σαλάτα), στα πλαίσια της φιλοσοφίας και των όρων του διαγωνισμού. Τελικά, επιλέχθηκε η σαλάτα με αποτέλεσμα να βρεθούμε μόλις ανάμεσα στους
15 φιναλίστ. Το πρωινό της Τετάρτης μας βρήκε στα T.G.I Fridays στο Κεφαλάρι, εκεί παρουσιάσαμε το πιάτο μας μπροστά στην κριτική επιτροπή, γνωρίσαμε τον σεφ, δώσαμε συνέντευξη και γευτήκαμε τα υπέροχα πιάτα του εστιατορίου. Οι τρεις νικητές είχαν πολύ ιδιαίτερα και αξιόλογα πιάτα τα οποία χωρίς καμία αμφιβολία κέρδισαν επάξια το βραβείο του διαγωνισμού αλλά ταυτόχρονα επιβράβευσαν την προσπάθεια αυτών των ανθρώπων που ασχολούνται αρκετά χρόνια με το Food-blogging.
Εδώ θα δείτε την σαλάτα μαζί με την συνταγή!

cake_veggie3.jpg

Ύστερα από όλα αυτά τα ωραία, που ελπίζω να σας φάνηκαν ενδιαφέροντα, μπορούμε να επιστρέψουμε στο κέικ!

Κέικ σοκολάτας νηστίσιμο (Vegan)

Υλικά:

120 ml. ηλιέλαιο καλής ποιότητας
140 γρ. ζάχαρη άχνη
30 γρ. κακάο άγλυκο
170 ml. νερό από την βρύση
1 κάψουλα βανίλια σκόνη
1 κ.γλ. μηλόξυδο
10 ml. κονιάκ (προαιρετικά)
1 1/2 κ. γλ baking powder
190 γρ. αλεύρι απλό

Για το γλάσο σοκολάτας:
180 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα 50%-55% κακάο
90 ml. νερό βραστό
Εκτέλεση:
1. Προθερμένουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς, στον αέρα.
2. Κοσκινίζουμε το αλεύρι το baking pawder και το κακάο.
3. Λαδώνουμε ελαφρά μια φόρμα του κέικ , τη βάζουμε στο ψυγείο για 5-10 λεπτά,αφού την βγάλουμε πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι να καλύψει τα τοιχώματα της.
3. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το λάδι, την ζάχαρη, την βανίλια, το μηλόξυδο και το κονιάκ και ανακατεύουμε με έναν αυγογδάρτη.
4. Προσθέτουμε το νερό εναλλάξ με τις σκόνες (αλεύρι, κακάο & baking pawder) και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με κυκλικές κινήσεις μέχρι να σχηματισθεί ένα λείο και ομοιογενές μείγμα (σαν κρέμα).
5. Το ρίχνουμε στη φόρμα και ψήνουμε για 40-55 λεπτά , στα 40 λεπτά κάνουμε το τεστ με το μαχαίρι για να δούμε αν είναι ψημένο και εσωτερικά.
6. Μόλις το βγάλουμε , αφήνουμε να περάσει μιάμιση ωρίτσα πριν ξεφορμάρουμε.

Για το γλάσο:
1.Ψιλοκόβουμε την σοκολάτα σε μικρά κομματάκια και την ρίχνουμε μέσα σε ένα βαθύ μπολ.
2. Ζεσταίνουμε το νερό σε ένα μεταλλικό σκεύος λίγο πριν το σημείο βρασμού το κατεβάζουμε από την φωτιά( θα πρέπει να κάψει) και το ρίχνουμε πάνω στην σοκολάτα.
3. Περιμένουμε 1 λεπτό και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα μέχρι να λιώσει η σοκολάτα εντελώς.
4. Το βάζουμε στο ψυγείο για 20-25 λεπτά να σφίξει ελαφρώς .
5. Περιχύνουμε το κέικ που έχει ήδη κρυώσει και σερβίρουμε.

Tips:
* Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το νερό στο κέικ με μια κούπα καφέ αν θέλουμε.
* Αντί για φόρμα του κέικ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ταψάκι με διάμετρο 22 εκ, μπορείτε να βάλετε και μεγαλύτερο απλά δεν θα πάρει τόσο ύψος το κέικ.
* Η συγκεκριμένη συνταγή είναι της γιαγιάς μου, που την έκανε πάντα όταν είχε ξεμείνει από υλικά, για να μην μας λείπει ποτέ το γλυκό, ελαφρώς παραλλαγμένη .
* Ο χρόνος ψησίματος θέλει ιδιαίτερη προσοχή, δεν πρέπει να μας ψηθεί παραπάνω από τον χρόνο που σας δίνω γιατί το κέικ θα σκληρύνει αρκετά.
*Αν το φτιάξετε βραδύ και το καταναλώσετε την επόμενη μέρα είναι πιο μαλακό και ζουμερό εσωτερικά.

Καλή Επιτυχία!

Advertisements

Tagged: , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: