Σαλάμι σοκολάτας

salami2.jpg

Το κρύο έπιασε για τα καλά, κάπως φουριόζος μπήκε ο Δεκέμβρης, αλλά δεν έχει σημασία κατά βάθος ίσως και να μας έλειψε λιγάκι ο χειμώνας! (Μιλάω εκ΄του ασφαλούς, όσο έχω το αερόθερμο σε απόσταση δέκα εκατοστών!! :) )
Το κλίμα αρχίζει να γίνεται σιγά-σιγά πιο γιορτινό, καθώς αποχαιρετάμε τον Νοέμβρη, γίνεται ένα μικρό κλικ στο να αλλάξουμε κάπως την διάθεση μας, περπατάς στο δρόμο και βλέπεις φωτάκια να αναβοσβήνουν, Άγιους Βασιλίδες, χιονανθρώπους, χαμογελάς και αισιοδοξείς για κάποιο μαγικό λόγο,(μικρά και ασήμαντα πράγματα που έχουν βαθιά αξία τελικά!). Συντροφιά με μια κούπα ζεστό καφέ, απαλή μουσική Jazz σας ετοιμάζω το δεύτερο άρθρο ευελπιστώντας να σας αρέσει, να το φτιάξετε και φυσικά να μου πείτε αν σας άρεσε.

salami1.jpg

Είναι πολύ απλό, αρκετά οικονομικό και κουβαλάει μνήμες από το παρελθόν, όλοι το ξέρουμε ως μωσαϊκό, (σαλάμι ή κορμός είναι η πιο σύγχρονη ονομασία του) και παραμένει έως σήμερα ένα γλυκό με σταθερή-διαχρονική αξία, μπορείτε να το γευτείτε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, το κόβετε σε λεπτές φετούλες, επίσης μπορείτε να το δωρίσετε ή να το πάρετε στην δουλειά ως σνακ ή να το βάλετε ως κολατσιό για το μικρό σας στο σχολείο.
Το έχω φτιάξει, ούτε που θυμάμαι κι εγώ πόσες φορές φυσικά πάντα για φίλους ή για κάποια γιορτή, θέλω κάποια στιγμή να το φτιάξω και να το κρύψω κάπου που να μην το ξέρει κανείς και να το χαρώ μόνη μου! (μουααχαχα!! ) Αστειεύομαι..η μήπως όχι?..
Την συνταγή θα σας την γράψω αλλά θα την βρείτε και σε μορφή εικόνας παρακάτω!

 

salami3.jpg

 

Για ένα σαλάμι σοκολάτας

Υλικά:

250 γρ. μπισκότα πτι-μπέρ
150 γρ. μπισκότα γεμιστά (όποια σας αρέσουν)
150 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα 50%-55% κακάο
100 γρ. γάλα φρέσκο 3,5% λιπαρά
50 γρ. βούτυρο ανάλατο
1 κ. γλ. βανίλια σκόνη

Εκτέλεση:

1. Σε ένα βαθύ μπολ θρυμματίζουμε τα μπισκότα σε μικρά κομματάκια (κάθε μπισκότο το σπάμε στα τέσσερα).
2. Προσθέτουμε την βανίλια και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα.
3. Τεμαχίζουμε την σοκολάτα σε μικρά κομματάκια.
4. Ετοιμάζουμε το Μπεν-Μαρί. Βάζουμε στην φωτιά ένα κατσαρολάκι με νερό και μόλις αρχίσει να βράζει τοποθετούμε εσωτερικά ένα άλλο μεταλλικό σκεύος προσέχοντας να μην ακουμπάει στο νερό που βράζει.
5. Ρίχνουμε την σοκολάτα μέσα στο σκεύος και αφήνουμε για 2 λεπτά, έπειτα ανακατεύουμε κυκλικά μέχρι να λιώσει καλά.
6. Αφαιρούμε το σκεύος με την σοκολάτα και στην συνέχεια προσθέτουμε τo γάλα(χλιαρό) και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί και να σχηματιστεί μια λεία και απαλή κρέμα.
7. Τέλος προσθέτουμε το βούτυρο, ανακατεύουμε να απορροφηθεί καλά και ρίχνουμε το μείγμα σοκολάτας πάνω στα θρυμματισμένα μπισκότα.
8. Με μια μαρίζ (σπάτουλα) ανακατεύουμε να πάει παντού και να καλύψει κάθε πλευρά των μπισκότων.
9. Μόλις τελειώσουμε το ρίχνουμε πάνω σε ένα μεγάλο κομμάτι λαδόκολλα και ρολλάρουμε μέχρι να σχηματίσουμε ένα μακρόστενο “σαλάμι”, στριφογυρίζουμε τις άκρες σφίγγοντας ταυτόχρονα για να σταθεροποιηθεί.
10. Τοποθετούμε τον κορμό στο ψυγείο για 3-4 ώρες να παγώσει και να σφίξει, όταν το βγάλουμε, τον τυλίγουμε σε άχνη και κόβουμε σε λεπτές φέτες.

Τips:
*Το σαλάμι μπορεί να διατηρηθεί και εκτός ψυγείου , αρκεί να το έχετε σε ένα σκιερό και δροσερό σημείο.
*Αν δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε μπισκότα γεμιστά, μπορούμε να τα αντικαταστήσουμε με πτι-μπέρ στην ίδια ποσότητα.
*Σε περίπτωση που δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε άχνη ζάχαρη μπορούμε να την παραλείψουμε.
*Βγαίνουν περίπου 15-17 φέτες (ατομικές).

Καλή Επιτυχία.

Advertisements

Tagged: , , ,

2 thoughts on “Σαλάμι σοκολάτας

  1. Galini April 2, 2014 at 6:56 pm Reply

    τελικά γάλα ή κρέμα γάλακτος χρησιμοποιείς?

  2. ariadnepil April 3, 2014 at 11:23 am Reply

    Kαλησπέρα Galini, θα χρησιμοποιήσεις γάλα φρέσκο!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: