Παιδικά cookies & παραλλαγές

cookies_vanille_chocolate.jpg
Καλή εβδομάδα, το Σ/Κ για κάποιο μαγικό λόγο πάντα τελειώνει γρήγορα, κάτι πρέπει να γίνει για αυτό και τέλος πάντων ας βρεθεί κάποιος επιστήμονας που να μπορεί να κατασκευάσει αυτό το κουμπάκι που το πατάς και παγώνει ο χρόνος, μήπως και έτσι καταφέρουμε να χαρούμε τον ελεύθερο μας χρόνο.
Και τώρα που είπα “παγώνει”, έχει πιάσει αρκετό κρύο, όσο πάει και πέφτει η θερμοκρασία, ελπίζω να μην γίνουμε Σιβηρία(!!)
…άκουσα στο δελτίο καιρού πως θα έχουμε χιόνια…οπότε σε αυτή την περίπτωση όσο κρύο και να κάνει τι σημασία έχει πια?? Εγώ πάντως ήδη έχω σχηματίσει την εικόνα του λευκού τοπίου!
Πέρασα δύο ημέρες πολύ δημιουργικές ημέρες και με αυτό εννοώ πως αφιέρωσα αρκετές ώρες στην κουζίνα φτιάχνοντας τι άλλο?…Cookies! Την απλή εκδοχή τους αλλά και cookies με παραλλαγές …και φυσικά δοκιμάζοντας την ζύμη για το “Χριστόψωμο”, διότι οι γιορτές πλησιάζουν και σιγά-σιγά θα πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε ιδέες για το γιορτινό τραπέζι.Την συγκεκριμένη συνταγή την έμαθα σε ένα από τα σεμινάρια την προηγούμενη εβδομάδα που πραγματοποιήθηκαν στο Ηelexpo Palace στο Μαρούσι στα πλαίσια του φεστιβάλ Ελλάδα Γιορτή Γεύσης!
Την οποία και υπόσχομαι ότι θα σας δώσω σε επόμενη ανάρτηση(!!!)

Και επιστρέφω στα cookies, τρώγονται όλες τις ώρες, ακόμα και για μεσημεριανό (που λέει ο λόγος), επίσης είναι ιδανική πρόταση για πάρτι η γενέθλια και το καλό είναι ότι τα συσκευάζεται σε σακουλάκι μόνα τους η και όλα μαζί και τα μετατρέπεται αυτομάτως σε πακετάκια δώρου..αν πάλι σας έχει περισσέψει κάποιο μεταλλικό κουτάκι μπορείτε να τα βάλετε εκεί, όπως έκανα εγώ στην φωτογραφία…

πάντως ο καλός μου φίλος Κώστας που ήρθε χθες για τσάι, φεύγοντας έσκασε ένα τεράστιο χαμόγελο παίρνοντας ένα τέτοιο πακετάκι!! Γιατί αν και μόλις 28 δεν παύει να νοιώθει παιδί!
Πρόκειται για μια ζύμη μαλακή, τρυφερή και πολύ πολύ εύκολη που αντέχει το πλάσιμο και είναι ιδανική για να παίξουν μαζί της παιδικά τρυφερά χεράκια.

 

vanil_choc_cookies.jpg


Βασική συνταγή για cookies βανίλια & σοκολάτα:

(για τα σοκολατένια ακολουθείτε την ίδια διαδικασία,
αφαιρείτε 30 γρ. αλεύρι και τα αντικαθιστάτε με κακάο)

Υλικά:

110 γρ. βούτυρο με μαργαρίνη
180 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 κάψουλα βανιλίνη
1/2 κ.γλ. κανέλα σκόνη
1 αυγό μέτριο
ελάχιστο αλάτι
3/4 κ.γλ. σόδα
270 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γρ. σοκολάτα 50-55% κακάο
100 γρ. σοκολάτα με κομματάκια φουντουκιού(για την διακόσμηση)
πολύχρωμη τρούφα(προαιρετικά)

Εκτέλεση:

1. Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε όλα τα στερεά (αλεύρι, αρωματικά, αλάτι και σόδα).
2. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα.
3. Σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε το βούτυρο μαζί με την ζάχαρη και τα χτυπάμε με έναν αυγογδάρτη.
4. Προσθέτουμε το αυγό και συνεχίζουμε το χτύπημα.
5. Αρχίζουμε να ρίχνουμε τα στερεά ανακατεύοντας με το χέρι μας.
6. Τέλος, προσθέτουμε την τεμαχισμένη σοκολάτα, θα προκύψει μια ζύμη πολύ μαλακή και εύπλαστη.
7. Παίρνουμε δύο φλατ ταψιά (λαμαρίνες) και τα βουτυρώνουμε ελαφρώς.
8. Πλάθουμε την ζύμη σε μικρά μπαλάκια σε μέγεθος καρυδιού και τα τοποθετούμε σε απόσταση το ένα με το άλλο γιατί θα απλώσουν κατά το ψήσιμο.
9.  Ψήνουμε για 12-15 λεπτά, μόλις τα βγάλουμε από τον φούρνο τα αφήνουμε για λίγα λεπτά να πέσει η θερμοκρασία τους και μετά τα βγάζουμε από το ταψί.
10. Για την διακόσμηση, λιώνουμε την σοκολάτα σε μπεν-μαρί και βουτάμε την μισή πλευρά από κάθε cookie, ύστερα το τοποθετούμε πάνε σε ένα φύλλο από λαδόκολλα, προσθέτουμε τα κουφετάκια και τα αφήνουμε για 2 ώρες σε δροσερό μέρος (προσοχή: όχι στο ψυγείο) ώστε να σταθεροποιηθεί η σοκολάτα

Tips:
*Δεν ξεχνάμε ότι αυγό και βούτυρο πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
* Αν κάνουμε και τις δύο ζύμες (βανίλιας & σοκολάτας), μπορούμε να φτιάξουμε και ανάμεικτα cookies παίρνοντας κάθε φόρα λίγη από την μία ζύμη και λίγη από την άλλη πλάθοντας σε μπαλάκια.
* Μόλις ξεφουρνίσουμε τα cookies δεν τα βγάζουμε από το ταψί αμέσως γιατί θα διαλυθούν σε κομματάκια, χρησιμοποιούμε σπάτουλα για να τα ξεκολλήσουμε.
* Μπορούμε να αντικαταστήσουμε την σοκολάτα διακόσμησης με οποιαδήποτε της επιλογής μας.
*Επίσης αντί για χρωματιστά κουφετάκια μπορούμε να βάλουμε τρούφα σοκολάτας, τριμμένη καρύδα, μπισκότο η κάποιο ξηρό καρπό της αρεσκείας μας.

Καλή Επιτυχία!

Advertisements

Tagged: , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: