Νηστίσιμα ταρτάκια σαν σκαλτσούνια

veggie-tarts1.jpg

Εδώ είμαστε, με Ανοιξιάτικη διάθεση και πολύ όρεξη για δημιουργία!
Τον τελευταίο καιρό ψιλό χάθηκα από τον όμορφο κόσμο του blog, εξαιτίας της εξεταστικής που όπως καταλαβαίνεται δεν μου άφηνε πολλά περιθώρια για να εντρυφήσω στις “ζαχαρολαστικές” μου ανησυχίες!
Παρόλα αυτά, τα κατάφερα κατά μια έννοια και πριν από λίγες ημέρες συμμετείχα σε ένα όμορφο Market με ιδιαίτερες δημιουργίες από γυναίκες καλλιτέχνιδες στο οποίο η κάθε μια εκπροσωπούσε τον δικό της χώρο δημιουργίας. Το Tiki μας φιλοξένησε στον ρετρό και πολύ ατμοσφαιρικό του χώρο, δίνοντας στον καθένα από εμάς την δυνατότητα να εκθέσουμε τα χειροποίητα “έργα” μας!..Σας έχω φωτογραφικό υλικό, χάρης στον καλό μου φίλο Γ. που με επισκέφτηκε και αποθανάτισε τον πάγκο μου!..ακολούθως τα πειστήρια 😉 🙂

Cookies σε δύο γεύσεις (σοκολάτα-ρούμι και φυστικοβούτυρο-λευκή σοκολάτα)

tiki1.jpg

Σοκολατένια κουταλάκια με πολύχρωμα ζαχαρωτά!

tiki3.jpg

Μπορεί οι μέρες να κυλούν σαν φωτογραφικό κλικ και να αναρωτιώμαστε πότε ήρθαν οι Απόκριες, πότε η Καθαρά Δευτέρα σημασία έχει να μην σταματάμε να χαμογελάμε και να μην χάνουμε την αισιοδοξία μας γιατί όπως έλεγε και ένας σοφός “Φαίνεται πάντα αδύνατο, μέχρι να γίνει!
Και τώρα για την συνταγή μας, μπήκαμε και επίσημα στην Σαρακοστή και κάποιοι (όσοι αντέχουν!!!), έχουν ξεκινήσει νηστεία. Το σημερινό post είναι αφιερωμένο στα αγαπημένα παραδοσιακά “σκαλτσούνια”, στην πιο μοντέρνα εκδοχή τους. Σαν μικρά ταρτάκια με γέμιση, μπορείτε να τα προσφέρεται και σαν δωράκι αν τα συσκευάσετε σε ένα όμορφο κουτάκι καθώς επίσης να τα διατηρήσετε έως και 20 ημέρες.
Την συνταγή αυτή, όπως και κάποιες άλλες μπορείτε να τις βρείτε στο site της γλυκύτατης Μαίρης Made in Heart πατώντας εδώ.

veggie_tarts3.jpg

Νηστίσιμα ταρτάκια σαν σκαλτσούνια

Υλικά (για την ζύμη):

165 γρ. ηλιέλαιο καλής ποιότητας
135 ml. φρέσκο χυμό μανταρινιού
45 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 κ.γλ. βανίλια σκόνη
1 1/2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
ξύσμα από μισό πορτοκάλι
ξύσμα από μισό λεμονάκι
370 γρ. αλεύρι απλό

Υλικά (για την γέμιση):

600 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
100 ml. χυμός πορτοκαλιού
100 ml. χυμός μανταρινιού
30 ml. χυμός λεμονιού
1 μήλο κόκκινο
1 πορτοκάλι ολόκληρο
1 κουμ-κουατ
1 ξυλάκι κανέλας
2 κομμάτια αστεροειδής γλυκάνισος
2-3 καρφάκια γαρίφαλου
1 κ.γλ. βανίλια
50 γρ. σταφίδες ξανθές
100 γρ. αμύγδαλα χοντροκομμένα

Εκτέλεση (για την γέμιση):
1. Πλένουμε καλά το πορτοκάλι και το κουμ-κουατ, τα βάζουμε ολόκληρα σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει, σε μέτρια φωτιά για 15-20 λεπτά.
2. Μόλις βράσουν τα αφαιρούμε από το νερό και τα αφήνουμε να κρυώσουν για μισή ώρα.
3. Στην συνέχεια τα τεμαχίζουμε σε μικρά κυβάκια, αφαιρώντας μόνο τα κουκούτσια με τις άκρες τους και τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ.
4. Καθαρίζουμε το μήλο από τις φλούδες και το κόβουμε κι αυτό σε μικρά κυβάκια, αφαιρώντας παράλληλα τα σκληρά σημεία και τα κουκούτσια.
5. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, προσθέτουμε τον χυμό μανταρινιού και πορτοκαλιού, τα μπαχαρικά(αφού τα τυλίξουμε σε ένα τούλι και τα δέσουμε σε πουγκάκι), την βανίλια και την ζάχαρη.
6. Μόλις το μείγμα πάρει βράσει ρίχνουμε το τεμαχισμένο πορτοκάλι-κουμκουάτ, χαμηλώνουμε την φωτιά και τα αφήνουμε για περίπου 10 λεπτά να σιγοβράσουν.
7. Έπειτα προσθέτουμε τα μήλα, ανακατεύουμε ελαφρά και αφήνουμε την μαρμελάδα να βράσει για 15 λεπτά ακόμα.
8. Τέλος, ενσωματώνουμε τον χυμό λεμονιού, τα αμύγδαλα ,τις σταφίδες και βράζουμε για 5 λεπτά επιπλέον. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και κατόπιν αφαιρούμε το τούλι.
9. Αφήνουμε να κρυώσει για 1 ½ ώρα. Ετοιμάζουμε την ζύμη.

Εκτέλεση (για την ζύμη):
1. Σε ένα μπολ προσθέτουμε το λάδι, τον χυμό, την ζάχαρη και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά χρησιμοποιώντας έναν αυγογδάρτη.
2. Στην συνέχεια προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού, την βανίλια, το μπέικιν πάουντερ και το αλεύρι (κοσκινισμένα) και ανακατεύουμε χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα ή με το χέρι μας αν θέλουμε, για πολύ λίγο, ίσα-ίσα να απορροφηθούν τα υλικά.
3. Θα σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη. Αλευρώνουμε μια καθαρή επιφάνεια και ανοίγουμε με πλάστη σε λεπτό φύλλο. Κόβουμε σε δίσκους χρησιμοποιώντας κου-πατ με διάμετρο 10 cm. (βάση) και 5cm.(εσωτερικό μέρος), σε σχήμα μαργαρίτας ή στρογγυλό.
4. Χρησιμοποιούμε φόρμες για cupcakes, τις οποίες λαδώνουμε ελαφρώς εσωτερικά.
5. Τοποθετούμε πρώτα το μεγάλο κομμάτι ζύμης, γεμίζουμε με 1½ κ.γλ γέμιση και καλύπτουμε με το μικρότερο κομμάτι της ζύμης. Θα προκύψουν 20 τεμάχια.
6. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 10-15 λεπτά στους 175 βαθμούς, μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα
7. Μόλις τα βγάλουμε από τον φούρνο, τα αφήνουμε κατά μέρος να κρυώσουν και πριν τα σερβίρουμε πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.

Καλή Επιτυχία

Τips:
1. Η μαρμελάδα που θα περισσέψει μπορούμε να συσκευάσουμε σε ένα γυάλινο βάζο και να την χρησιμοποιήσουμε αν κάνουμε κι άλλη δόση. Εναλλακτικά μπορούμε να την καταναλώσουμε σε κάποιο άλλο γλυκό ως γέμιση για παράδειγμα. Διατηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα σε σκιερό και δροσερό μέρος.
2. Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τον χυμό μανταρινιού με χυμό πορτοκαλιού και στις δύο εκτελέσεις (μαρμελάδα και ζύμη).
3. Επίσης αν δεν βρούμε κουμ-κουατ, μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με ένα μανταρίνι.

Advertisements

Tagged: , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: