Cupcakes με σοκολάτα και καραμέλες βουτύρου

choco_caramel2.jpg

Μια καινούργια εβδομάδα ξεκινάει, με πολλές ιδέες και κυρίως ανοιξιάτικη διάθεση! Κάποιοι νηστεύουν(και μπράβο τους!) ενώ κάποιοι άλλοι δεν διανοούνται να σκεφτούν πως μπορεί να περάσει τόσος καιρός και να μην αγγίξουν τις αγαπημένες τους τροφές! Μπορούμε να το δούμε βέβαια και με άλλο μάτι, η περίοδος της νηστείας, είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας να τραφεί πιο σωστά, να αποτοξινωθεί αλλά και να αυξήσει τις αντιστάσεις του,  χωρίς αυτό να σημαίνει πως κάνουμε αυστηρή δίαιτα.  Υπάρχουν εξαιρετικά είδη τροφών στο εμπόριο και άφθονες συνταγές στο διαδίκτυο με νηστίσιμα και παράλληλα πεντανόστιμα πιάτα, (εμπιστοσύνη και αποφασιστικότητα χρειάζεται!).
Ααα, μιας και είπα πεντανόστιμα πιάτα, το Σάββατο που μας πέρασε πήγα να δοκιμάσω τα υπέροχα σαρακοστιανά που είχαν ετοιμάσει τα κορίτσια των food-blogs ενώνοντας τις δυνάμεις τους. Κυρίαρχο μότο το FoodforGood, “μαγειρεύουμε για καλό σκοπό”, βοηθώντας με τον τρόπο αυτό την ένωση Μαζί για το παιδί. Περνούσες λοιπόν,  μπροστά από έναν υπέροχο γευστικά-αρωματικά μπουφέ με αλμυρά (πίτες, ζυμαρικά κ.α.),και φυσικά όλη αυτή η “γευστική”πανδαισία ολοκληρωνόταν με το απαραίτητο γλυκάκι ( κορμός με ταχίνι και σοκολάτα ήταν ένα από αυτά). Πέρασα πολύ όμορφα και χαίρομαι που σε τέτοιους δύσκολους καιρούς υπάρχουν άνθρωποι που ευσαισθητοποιούνται, ανησυχούν για τον συνάνθρωπο και κυρίως μοιράζονται την αγάπη τους κάνοντας πράξεις!
Το σημερινό post δεν είναι καθόλου μα καθόλου νηστίσιμο, το ακριβώς αντίθετο θα έλεγα! Ο κόσμος των cupcakes λειτουργεί σαν μαγνήτης, αποτελείται από τόσο όμορφα, ευφάνταστα και  χαριτωμένα κεκάκια που δεν μπορείς να μην πειραματιστείς και να δοκιμάσεις καινούργιες γεύσεις!

cupcakes_caramel1.jpg

Cupcakes σοκολάτας με καραμέλες βουτύρου:

Υλικά για cupcakes (για περίπου 10-12 τμχ.):

125 γρ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
225 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
2 αυγά μέτρια
1 κ.γλ. βανίλια σκόνη
1/4 κ.γλ. αλάτι
1 κ.γλ. στιγμιαίο καφέ
120 ml. γάλα φρέσκο
20 ml. λικέρ kaluha
155 γρ. αλεύρι απλό
45 γρ. κακάο άγλυκο

20-22  καραμέλες βουτύρου
4-5 κ.σουπ. αλατισμένα peanuts (τριμμένα)

Υλικά για γλάσο:

200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα 50%-55%
200 ml. κρέμα γάλακτος
1 κ.γλ. μέλι

Εκτέλεση:

1. Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, την βανίλια, το αλάτι, το κακάο και προσθέτουμε τον στιγμιαίο καφέ.
2. Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο με την ζάχαρη πολύ καλά μέχρι να αφρατέψει.
3. Στην συνέχεια ρίχνουμε τα αυγά ένα-ένα και συνεχίζουμε το χτύπημα για λίγα λεπτά ακόμα.
4. Ζεσταίνουμε ελαφρώς το γάλα (να κάψει , όχι να πάρει βράσει!)
5. Ρίχνουμε τις σκόνες εναλλάξ με το χλιαρό γάλα και το λικέρ μέχρι να προκύψει ένα λείο, παχύρρευστο και ομοιογενές μείγμα.
5. Ανάβουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς C (στον αέρα).
6. Γεμίζουμε ένα ταψάκι για cupcakes με χάρτινα θηκάκια και μοιράζουμε χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι της σούπας ώστε το μείγμα να καλύπτει τα 2/3 της κάθε φόρμας.
7. Μπήγουμε στο κέντρο μια καραμέλα βουτύρου έτσι ώστε να καλύπτεται από το μείγμα.
8. Ψήνουμε για 20′-25′. Μόλις τα βγάλουμε από τον φούρνο, τα αφήνουμε να κρυώσουν, τα μεταφέρουμε σε ένα τάπερ η τα καλύπτουμε με ένα φύλο αλουμινόχαρτο για να μην ξεραθούν επιφανειακά και ετοιμάζουμε το γλάσο σοκολάτας

Εκτέλεση για το γλάσο:

1. Τεμαχίζουμε την κουβερτούρα σε μικρά κομματάκια και την ρίχνουμε  σε ένα βαθύ μπολ.
2. Σε ένα μεταλλικό σκεύος ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος, μέχρι να κάψει (προσοχή να μην πάρει βράση!!)
3. Την κατεβάζουμε από την φωτιά και την ρίχνουμε πάνω στην τεμαχισμένη σοκολάτα, περιμένουμε λίγα δευτερόλεπτα.
4. Ανακατεύουμε με μια σπάτουλα μέχρι να σχηματιστεί μια λεία κρέμα. Μόλις είναι έτοιμη, σκεπάζουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το τοποθετούμε στο ψυγείο για 45′  να παγώσει ελαφρώς.
5. Μόλις το βγάλουμε, μεταφέρουμε την γκανάς σε σακούλα κορνέ και γαρνίρουμε τα πλέον κρύα cupcakes.
6. Τέλος, διακοσμούμε με τις καραμέλες βουτύρου και τρίμμα από τα αλατισμένα peanuts.

Τips:
– Αν θέλουμε να αυξήσουμε την ένταση του καφέ, αντικαθιστούμε το φρέσκο γάλα με καφέ φίλτρου.
– Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αντί για peanuts κάποιον άλλο ξηρό καρπό της αρεσκείας (π.χ. κάσιους, φουντούκι)
– Καλό θα είναι να επιλέξουμε μια καλή ποιότητα πούδρας κακάο, όσο πιο καλό είναι τόσο πιο έντονη είναι και η γεύση του στο γλυκό.

Καλή Επιτυχία!

 

Advertisements

Tagged: , , ,

2 thoughts on “Cupcakes με σοκολάτα και καραμέλες βουτύρου

  1. Μαριάννα. March 27, 2014 at 7:52 pm Reply

    Θα το επιχειρήσω και θα σου πω εντυπώσεις. . .!!

    • ariadnepil March 28, 2014 at 10:12 am Reply

      Πολύ ωραία Μαριάννα μου! Περιμένω να μου πεις τις εντυπώσεις σου!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: