Πασχαλινά κουλουράκια με μαστίχα

koulourakia1.jpg

Το Πάσχα πλησιάζει, είναι η εποχή που οι γειτονιές μοσχοβολούν αρώματα, πουλάκια κελαηδούν χαρούμενα στα δέντρα, “μυρίζει” Άνοιξη και για κάποιο λόγο η διάθεση αλλάζει…μάλλον επειδή πλησιάζουμε προς το καλοκαίρι! Μην μου πείτε πως δεν σας έχει περάσει από το μυαλό!!! Αυτόν τον καιρό διαβάζω αρκετά και πειραματίζομαι γύρω από τον “κόσμο” των τσουρεκιών. Πολλές συνταγές, αρκετές και διαφορετικές αναλογίες, μέχρι στιγμής όλα μου πάνε καλά, προσπαθώ να βρω την τέλεια αναλογία σε ζάχαρη και να το κάνω όσο πιο αφράτο μπορώ! Πλησιάζω με μικρά και προσεκτικά βηματάκια! Στην σημερινή ανάρτηση φτιάχνουμε Πασχαλινά κουλουράκια, τόσο νόστιμα,μαλακά και εύγευστα που θα νιώσετε άξιοι ζαχαροπλάστες, πιστέψτε με! Επίσης δεν σας κρύβω την ανυπομονησία μου για την Alice ( η μικρή μου γατούλα!!), η οποία είναι έγκυος και σε λίγες μέρες θα γίνει για πρώτη φορά μανούλα! Δεν μπορώ να περιγράψω τι ποσότητες φαγητού-γάλακτος-ξηράς τροφής καταναλώνει(ευτυχώς όχι γλυκά!!), πόσες ώρες κοιμάται και κυρίως πόσο ήρεμη και τρυφερή είναι…όπως είπα πριν ανυπομονώ.

Κι επιστρέφω στην συνταγή, το μυστικό είναι να χρησιμοποιήσετε καλής ποιότητας βούτυρο και να αποφύγετε κάθε τύπου μαργαρίνη, καθώς το αποτέλεσμα αλλάζει πάρα πολύ. Επίσης, χρησιμοποιούμε μαστιχέλαιο αντί για κρυστάλλους μαστίχας για πιο έντονο άρωμα, αν δεν έχετε όμως , χρησιμοποιήστε κρυστάλλους!
Συνταγή ακολούθως!

koulourakia2.jpg

Πασχαλινά κουλουράκια με μαστίχα

Υλικά:
200 γρ. βούτυρο αγελάδος (παγωμένο από το ψυγείο)
150 γρ. ζάχαρη άχνη
2 αυγά μέτρια (σε θερμοκρασία δωματίου)
2 σταγόνες μαστιχέλαιο ή 1/2 κ.γλ κρυστάλλους μαστίχας
2 κάψουλες βανίλια (προαιρετικά)
1 κ.γλ μπέικιν πάουντερ
370 γρ. αλεύρι απλό (για όλες τις χρήσεις)

Για το γυάλισμα:
1 κρόκο αυγού
2 κ.σουπ. γάλα φρέσκο

Εκτέλεση:
1. Κόβουμε σε κυβάκια το παγωμένο βούτυρο και το ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ μαζί με την ζάχαρη άχνη. Χτυπάμε για 5′-6′ σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά.
2. Κατεβάζουμε ταχύτητα και προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα και συνεχίζουμε για λίγα λεπτά ακόμα το χτύπημα. Μπορεί το μείγμα να φαίνεται ότι έχει κόψει, αλλά δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα.
3. Σταματάμε το χτύπημα. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το μπέικιν.
4. Προσθέτουμε το μαστιχέλαιο και τις σκόνες τμηματικά, ανακατεύοντας για πιο ευκολία με το χέρι μας σε κυκλικές κινήσεις μέχρις ότου να σχηματιστεί μια μαλακή ομοιογενής μάζα.
5. Ανάβουμε τον φούρνο στους 175 βαθμούς. Απλώνουμε λαδόκολλα σε δύο ταψιά για μπισκότα ή τα βουτυρώνουμε ελαφρώς.
6. Πλάθουμε σε σχηματάκια όπως πλεξουδίτσες, σαλιγκαράκια κλπ. και τα τοποθετούμε στο ταψί. Πριν τα βάλουμε για ψήσιμο
με ένα πινέλο αλείφουμε προσεκτικά την επιφάνεια τους και ύστερα τα τοποθετούμε στον φούρνο.
7. Ψήνουμε για 15′-20′ μέχρι να πάρουν χρυσαφί έντονο χρώμα και η επιφάνεια τους να γυαλίσει.
8. Μόλις τα βγάλουμε από τον φούρνο, τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά και τα μεταφέρουμε σε μια πιατέλα σερβιρίσματος ή τα αποθηκεύουμε σε μεταλλικό δοχείο κλεισμένο αεροστεγώς.

Καλή Επιτυχία!

Advertisements

Tagged: , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: