Ανοιξιάτικη μαρμελάδα φράουλα

strawberry_sweet_jam.jpg
Καλό Μήνα! Πως περάσατε την πρωτομαγιά? Ελπίζω να καταφέρατε να πιάσατε τον Μάη αν και ο καιρός μας τα ψιλοχάλασε λιγάκι, ευελπιστώ να μην πτοηθήκατε! Μην σταματάτε να χαμογελάστε, να ονειρεύεστε, να αγαπάτε κάθε τι που συμβαίνει στη καθημερινότητα σας, μας διδάσκει και μας κάνει πιο δυνατούς! Επίσης, μην ξεχνάμε πως βρισκόμαστε στην καρδιά της άνοιξης, μια ανάσα από το καλοκαίρι και φυσικά στον μήνα της φράουλας! Δεν θα αποκαλύψω την συνταγή του σημερινού post, μάλλον την έχω αποκαλύψει ήδη(!!!), την επόμενη  φορά θα είμαι πιο προσεκτική.
Αυτό το διάστημα βρίσκομαι στην όμορφη Θεσσαλονίκη, περπατάω στο κέντρο, γνωρίζω τις γωνιές της, γεύομαι τις πλούσιες νοστιμιές της, χαζεύω την θάλασσα και αφουγκράζομαι την κουλτούρα και την αύρα του κόσμου που ζει εδώ!  Αρχαίοι θησαυροί υπάρχουν παντού, καθένας τους μεταφέρει μια συγκλονιστική . Όπως έχω πει και σε παλαιότερο post η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη με πλούσιο πολιτιστικό ενδιαφέρον, έντονη πολυπολιτισμικότητα. Αν και οι ίδιοι οι Θεσσαλονικείς λένε πως είναι άνθρωποι του “χαλαρά”, ίσως βαθιά μέσα τους να το αμφισβητούν. Δεν είμαστε μόνο εμείς οι “Αθηναίοι” αγχώδεις τελικά!
Ως παιδί μεγαλωμένο στην Αθήνα θα ήταν αδύνατο να μην μου κάνει εντύπωση πως τυρί πλην της φέτας αποκαλείτε κασέρι, όλες οι τυρόπιτες λέγονται μπουγάτσες, άλλο σάντουιτς και άλλο πίτα. Τα θεωρώ πολύ διασκεδαστικά και χαριτωμένα παράλληλα. Καταλήγω πως η κάθε πόλη έχει τις δικές της ομορφιές, τα αρώματα της, τον κόσμο της, τον πλούτο της!

Και τώρα στα του post! Φράουλα, φράουλα και πάλι φράουλα! Το κατακόκκινο αγαπημένο φρούτο αποτελεί πλούσια πηγή βιταμίνης C και επάξια θεωρείται η βασίλισσα των φρούτων στην ζαχαροπλαστική.  O Μάιος θεωρείτε ο καταλληλότερος μήνας για την φράουλα και αυτό γιατί βοηθάει η θερμοκρασία,το κλίμα,  στις αγορές κυριαρχούν περισσότερο οι υπαίθριες και οι τιμές είναι πιο λογικές οπότε μέχρι τέλη του μήνα, θα βρείτε φραουλίτσες, προτιμήστε αυτές που έχουν μικρό μέγεθος και όχι τις πολύ μεγάλες. Όσο πιο μικρές τόσο πιο αρωματικές.

Και τώρα λίγα μυστικά για να πετύχουμε την πιο νόστιμη μαρμελάδα φράουλα. 
Μυστικό Νο1:  Προτιμήστε να τις πλένεται με τα φυλλαράκια τους πολύ καλά πριν τις χρησιμοποιήσετε.
Μυστικό Νο2: Διαλέξτε τις λίγο πιο σφιχτές και όχι τις πολύ ώριμες φράουλες.
Μυστικό Νο3:  Ο μύθος για την αναλόγια ζάχαρης- φράουλας δεν είναι 1:1, αυτό γιατί η φράουλα περιέχει αρκετά σάκχαρα επομένως να θυμάστε πως από 50%-70% ποσότητας σε ζάχαρη είναι ικανή να συντηρήσει το φρούτο.
Μυστικό Νο4: Μεταφέρουμε την έτοιμη, βρασμένη μαρμελάδα πάντα σε αποστειρωμένο βάζο. Έτσι επιτυγχάνουμε μεγαλύτερη και καλύτερη συντήρηση.
Μυστικό  Νο5: Όσο περισσότερο βράζουμε την μαρμελάδα τόσο πιο σκούρο χρώμα θα πάρει στο τέλος.

sweet_strawberry_jam.jpg
Ανοιξιάτικη μαρμελάδα φράουλα

Υλικά:
1 κιλό  φρέσκες φράουλες
600 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1/2 λοβό φρέσκιας βανίλιας ή 1 κ.γλ. βανιλίνη σε σκόνη
χυμό από 1/2 λεμονάκι

Εκτέλεση:
1. Πλένουμε καλά τις φράουλες. Τις κόβουμε στα τέσσερα και τις ρίχνουμε σε κατσαρόλα μαζί με την ζάχαρη. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι να πάει παντού η ζάχαρη. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και την αφήνουμε για 2 – 3 ώρες. Όχι περισσότερο.
2. Ξεκινάμε το δέσιμο της μαρμελάδας σε δυνατή φωτιά για τα πρώτα 10′-15′ ώστε να διαλυθούν οι κρύσταλλοι της ζάχαρης, ανακατεύοντας παράλληλα με μια κουτάλα.
3. Έπειτα χαμηλώνουμε την φωτιά, προσθέτουμε την βανίλια και την αφήνουμε να σιγοβράσει για 20′-30′. Ανακατεύουμε κατά διαστήματα.
4. Ο περίσσιος ροζ αφρός που θα σχηματιστεί στην επιφάνεια της κατσαρόλας θα πρέπει να αφαιρεθεί τελείως.
5. Μόλις είναι έτοιμη θα το καταλάβετε. Θα έχει γίνει σφιχτή, με γυαλιστερό χρώμα και στέκεται ελαφρώς στο κουτάλι.
6. Όταν ολοκληρωθεί το βράσιμο προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε απαλά με την κουτάλα, μεταφέρουμε την μαρμελάδα όπως είναι καυτή σε αποστειρωμένα βάζα, τα σφραγίζουμε καλά με το καπάκι και τα γυρνάμε ανάποδα.
7. Όταν παγώσει είναι έτοιμη για κατανάλωση, μετά το άνοιγμα της, την συντηρείτε στο ψυγείο.

Tips:
~ Για πιο ενισχυμένο άρωμα μπορούμε να προσθέσετε φρέσκα φύλλα δυόσμου ή βασιλικού.
~ Η χρήση της είναι πολλαπλή. Μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε για να καλύψουμε επιφάνεια σε cheesecake, ως γέμιση σε κρουασάν ή τσουρέκι, επίσης μπορούμε να την απλώσουμε πάνω σε παντεσπάνι αν θέλουμε να φτιάξουμε κάποια τούρτα, σε κέικ.
~ Επίσης, μπορείτε να μοιράσετε την μαρμελάδα σε μικρά βαζάκια των 200 γρ. ή των 250 γρ. και να τα κάνετε δώρο στους αγαπημένους σας. Δέστε μια κορδελίτσα γύρω από το βάζο και κρεμάστε μια μικρή κάρτα.

Καλή Επιτυχία!

Advertisements

Tagged: , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: