Πάστα Φλώρα με μαρμελάδα φράουλα

pasta_flwra.jpg

Την Κυριακή που μας πέρασε βρέθηκα μαζί με φίλους και γνωστούς να γιορτάσουμε όλοι μαζί τα πρώτα γενέθλια του μικρού Στελάκη! Ο εορταζόμενος ήταν ένας πραγματικός κούκλος, η μαμά του Ελένη δεν πήρε στιγμή τα μάτια της από πάνω του. Το πάρτι έγινε στην ταράτσα του σπιτιού με θέα τον Θερμαϊκό κόλπο. Είναι πολύ όμορφο να μοιράζεσαι σημαντικές στιγμές, να δίνεις το παρόν και να δημιουργείς αναμνήσεις. Στο συγκεκριμένο πάρτι το ηλικιακό όριο ήταν έως τριάντα ετών, το ζευγάρι που διοργάνωσε το πάρτι μόλις μια εβδομάδα παντρεμένο , χαμογελούσε και μοιραζόταν στιγμές ευτυχίας μαζί με όλους εμάς! Επιμελήθηκα προσωπικά την τούρτα και πιστεύω πως έδωσα χαρά σε όλους,εντάξει αν και ντρέπομαι λίγο,  θα πω πως πήρα υπέροχα σχόλια, μοιράστηκα γνώσεις και πως κατάφερα να αποσπάσω την προσοχή όλων μόλις άνοιξε το κουτί με το γλυκό! Ένα συναίσθημα με κατέκλυσε εκείνα τα δευτερόλεπτα, ευτυχία! Τελικά, ένα παιδικό χαμόγελο είναι πάντα η καλύτερη ανταμοιβή!

stelakis_bday.jpg
Mε το σημερινό γλυκό θα κάνουμε ένα flash-back πίσω στο χρόνο. Η πάστα φλώρα νομίζω υπήρξε μακράν το πιο διαχρονικό γλυκό των περασμένων δεκαετιών, το οποίο έχουμε φάει αν όχι όλοι(σίγουρα οι περισσότεροι!) από τα χεράκια της μαμάς και της γιαγιάς. Η δική μου γιαγιά κάθε Άνοιξη που τα φρούτα υπήρχαν σε αφθονία έφτιαχνε μαρμελάδες αλλά σε πολύ γενναίες ποσότητες και μετά? Έφτιαχνε πάστα-φλώρα, επίσης με γενναία ποσότητα μαρμελάδας! Είναι πολύ καλή ευκαιρία να αξιοποιήσετε κι εσείς τις μαρμελάδες σας!
Η πάστα φλώρα έχει μια αυθεντικότητα και την τάση να μας μεταφέρει μνήμες. Κλασική αξία! Ξέρετε κάτι, κάπου-κάπου δεν είναι κακό να κάνουμε ένα διάλειμμα από το μοντέρνο κόσμο μας, ακόμα και με την αφορμή ενός γλυκού!

pasta_flora1.jpg


Πάστα – Φλώρα με μαρμελάδα φράουλα

Υλικά:
250 γρ. βούτυρο με μαργαρίνη
95 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
65 γρ. ζάχαρη άχνη
2 αυγά φρέσκα μέτρια
1 φλ. καφέ γάλα φρέσκο
ελάχιστο  αλατάκι
2 κάψουλες βανίλια
1 1/2 κ.γλ. κοφτό μπέικιν πάουντερ
560 – 600 γρ. αλεύρι απλό
300 γρ. μαρμελάδα φράουλα

Εκτέλεση:
1. Ανάβουμε το φούρνο στους 175 βαθμούς(στον αέρα).
2. Σε ένα βαθύ μπολ ρίχνουμε τις ζάχαρες και το βούτυρο και χτυπάμε με μίξερ σε μέτρια, ώστε να αφρατέψει το μείγμα. Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά και συνεχίζουμε για λίγο ακόμα.
3. Ρίχνουμε τα αρωματικά (βανίλια, αλάτι), το γάλα και χτυπάμε για λίγα λεπτά ακόμα.
4. Σε ένα άλλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι,το μπέικιν πάουντερ και τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
5. Ενσωματώνουμε τις σκόνες στο μείγμα μας σε δόσεις και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα ή με το χέρι μέχρι να απορροφηθούν καλά.
6. Αφήνουμε την ζύμη για 10 λεπτά να ξεκουραστεί. Βουτυρώνουμε ελαφρά μια βάση για τάρτα ή ένα ταψάκι στρογγυλό με διάμετρο 24 εκ.
7. Αλευρώνουμε μια επιφάνεια και ανοίγουμε την ζύμη με πλάστη σε λεπτό φύλλο περίπου 1 εκ. Μεταφέρουμε την ζύμη και πιέζουμε μαλακά να στα πλάγια να δημιουργηθούν τοιχώματα. Με ένα μαχαίρι κόβουμε την περίσσεια ποσότητα ζύμης και την φυλάμε στην άκρη. Προσθέτουμε την μαρμελάδα και την απλώνουμε σε όλο το μήκους της φόρμας. Πλάθουμε σε 6 μακρόστενα και λεπτά κορδόνια και τα τοποθετούμε σταυρωτά.
8. Ψήνουμε για 40′ – 50′ μέχρι η ζύμη να πάρει χρυσαφί χρώμα. Μόλις την βγάλουμε από τον φούρνο, την αφήνουμε κατά μέρος για μιάμιση ώρα να κρυώσει και έπειτα σερβίρουμε.

Tips:
~ Προτιμήστε μαρμελάδα που να περιέχει ολόκληρα κομμάτια φράουλας.
~ Αν η ζύμη μας βγει μαλακιά και κολλάει ελαφρώς στο χέρι, προσθέστε λίγο ακόμα αλεύρι.
~ Μπορείτε να αντικαταστήσετε το βούτυρο της συνταγής με βούτυρο αγελάδος για πιο πλούσιο άρωμα.

Καλή Επιτυχία!

Advertisements

Tagged: , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: