Ζακυνθινές φυτούρες

fitoures2.jpg

Καλό μήνα!! Επιτέλους καλοκαίρι, ήλιος, θάλασσα, αρμύρα… και χαλαρή διάθεση! Ευτυχώς οι καύσωνες δεν ξεκινήσει ακόμα!!(good for us)!

Μετά από το ταξίδι αστραπή από την Θεσσαλονίκη, ξεκίνησαν αμέσως οι ετοιμασίες για το next Food4Good! Θα σας μιλήσω για την όμορφη εμπειρία μου στο event! Food4Good, λοιπόν είναι μια ομάδα ενεργών Food Bloggers που το τελευταίο διάστημα ενώνει τις δυνάμεις της και προσπαθεί με πολύ αγάπη και αφοσίωση να συνεισφέρει και να στηρίξει παράλληλα.

Είναι χαρά να συμμετάσχει κανείς σε τέτοιες προσπάθειες, γιατί νοιώθει έστω και για λίγο κι ο ίδιος μέρος όλης αυτής της δύναμης.Η συνταγή ήταν άκρως υγιεινή και πολύ νόστιμη.Ένα κέικ πλούσιο σε αρώματα και φυτικές ίνες,λόγω της βρώμης με έντονο το άρωμα του μελιού και της κανέλας! Η βρώμη αν και παρεξηγημένη είναι μια πλούσια και θαυματουργή τροφή! Συνδυάζεται με πολλά υλικά και στην ζαχαροπλαστική δίνει ιδιαίτερο “χρώμα” και άποψη. Σύσσωμος λοιπόν, όλος ο ενεργός κόσμος του blog, μαγείρεψε για καλό σκοπό, στηρίζοντας τους Surfers for life και το Φεστιβάλ Ευ Ζην, τα έσοδα που συγκεντρώθηκαν διατέθηκαν για την στήριξη των ΜΚΟ (Σύλλογο Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων και Ιατρών) και ΠΕΣΠΑ (Πανελλήνια Ένωση Σπανίων Παθήσεων).
Ακολουθεί πλούσιο φωτογραφικό υλικό καθώς και ένα γλυκό με καταγωγή από την ιδιαίτερη πατρίδα μου (όπως αναφέρω και στο τίτλο). Η συνταγή είναι από το τελευταίο τεύχος των “Γλυκών Αλχημειών” που κυκλοφορεί τον τρέχοντα μήνα.

To flyer που πήρε φωτιά στα social media το διάστημα των προετοιμασιών!

1510928_807328099279656_4569045475379531603_n

Με είχε μόνα αυτά το αλμυρό μπουφέ…

DSC_0128

 

αλλά πολλά πολλά ακόμα υπέροχα εδέσματα(φτιαγμένα από όμορφα χεράκια!!)

DSC_0140

Και τώρα ήρθε η ώρα για το γλυκό της ομάδας μου….

DSC_0134

 

Και μετά από όλα αυτά τα ωραία, ήρθε η ώρα να περάσουμε στην συνταγή του σημερινού post.
H φυτούρα να ξέρετε, είναι ένα τοπικό Ζακυνθινό γλυκό, το οποίο υπάρχει σε κάθε γιορτή ή πανηγύρι του νησιού. Έχει την τιμητική του στις 24 Αυγούστου που πραγματοποιείται η μεγάλη γιορτή προς τιμήν του Αγίου Διονυσίου, πολιούχος της Ζακύνθου.
Φυτούρες λοιπόν, δια χειρός Στέλιου Παρλιάρου.

 

fitoures3.jpg


Ζακυνθινή φυτούρα

Υλικά:

1 κιλό νερό
1 κ.γλ. ψιλό αλάτι
350 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
λάδι για το τηγάνισμα (κατά προτίμηση καλαμποκέλαιο)
ζάχαρη άχνη ή κρυσταλλική και κανέλα για το πασπάλισμα

Εκτέλεση:

1. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό με το αλάτι και το αφήνουμε να βράσει. Μόλις αρχίσει να κοχλάζει, ρίχνουμε σιγά-σιγά το σιμιγδάλι ανακατεύοντας ταυτόχρονα με μια κουτάλα.
2. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να απορροφηθεί το νερό  και να γίνει πηχτό μείγμα (σαν σφιχτός χαλβάς).
3. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα τσέρκι 20 cm*20 cm ή σε ένα λαδωμένο στρογγυλό ταψί με διάμετρο 30 cm.
4. Το αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα περίπου ή μέχρι να σταθεροποιηθεί και έπειτα  το κόβουμε σε μικρά τετράγωνα κομμάτια.
5. Σε ένα μπολ ρίχνουμε την ζάχαρη και την κανέλα και ανακατεύουμε.
6. Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε άφθονο λάδι και τηγανίζουμε λίγα-λίγα τα κομμάτια, γυρνώντας τα και από τις δύο μεριές, αλλά και στα πλαϊνά. Μόλις ροδοκοκκινίσουν και αποκτήσουν μια τραγανή κρούστα, τα βγάζουμε από το τηγάνι και τα ρίχνουμε στο μπολ με την κανέλα και την ζάχαρη.
7. Τα γυρνάμε να καλυφθούν και τα σερβίρουμε ζεστά.

Καλή Επιτυχία!

 

Advertisements

Tagged: , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: