Καλοκαιρινή Lemon pie

lemon_pie1.jpg

Καλό μήνα!! Επιτέλους Ιούλιος!! Από την μία λες επιτέλους καλοκαίρι και από την άλλη πως περνούν έτσι οι μέρες, στο τέλος καταλήγεις να σκέφτεσαι πως αν το πρόγραμμα είναι γεμάτο σου φαίνεται σαν ψέμα το πόσο γρήγορα κυλούν. Τελείωσε και η εξεταστική(χωρίς άγχος!!), προς ολοταχώς πτυχίο!
Και τώρα ήρθε ή ώρα να αφοσιωθώ στις γεύσεις μου και σε όλες εκείνες τις ιδέες που κατέγραφα στα κλεφτά όταν διάβαζα! Σας ετοιμάζω πολύ όμορφα πράγματα!

Χθες πήρα το ολοκαίνουργιο τεύχος από το περιοδικό του Στέλιου Παρλιάρου Γλυκιές Αλχημείες. Πόσο χάρηκα όταν είδα την φωτογραφία με τις φυτούρες να βρίσκεται ανάμεσα στις υπόλοιπες όλων εκείνων που αγαπούν την τέχνη αυτού του ζαχαροπλάστη. Μεγάλη χαρά!
Μην ξεχάσω αυτήν την εβδομάδα στο αγαπημένο blog της Μαίρης ετοιμάζω Κέικ με ανανά και φράουλα. Πολύ δροσερό και αέρινο. Συνταγή θα βρείτε εδώ.

lemon_pie2.jpg

Φυσικά έπρεπε να σκεφτώ με τι γλυκό θα καλωσόριζα τον Ιούλιο(αγαπημένος μήνας, γεμάτος αναμνήσεις!!). Η συνταγή είναι αγαπημένη, είναι δροσερή, έχει κάνει τον γύρω του κόσμου έχει φτιαχτεί με εκατομμύρια παραλλαγές και παραμένει στην καρδιά όλων όσων αγαπούν τα “ξινά”. αλλά δεν είναι οι ίδιοι ξινοί, ένα γλυκό γεμάτο άρωμα και δροσιά! Μην σας προβλιματίσει η διαδικασία και τα αρκετά βήματα και σκεφτείτε ότι είναι δύσκολη. Αντιθέτως, το μόνο στάδιο που θα χρειαστεί λίγο από τον χρόνο σας και την προσοχή σας είναι η κρέμα λεμονιού.
Το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει γιατί θα ξέρετε ότι φτιάξατε ένα γλυκό totally handmade.
Ελάτε να γίνουμε μια μεγάλη παρέα λεμονόφιλων!!

lemonicious.jpg

Καλοκαιρινή Lemon Pie

Υλικά:

Για τη βάση
1 πακέτο μπισκότα digestive
125 γρ. βούτυρο αγελάδος

Για την κρέμα λεμονιού
190 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
100 ml. φρέσκος χυμός λεμονιού
4 κρόκοι αυγών
2 κ.γλ. βούτυρο αγελάδος
150 ml. γάλα φρέσκο 3,5% λιπαρά
50 ml. γάλα εβαπορέ
45 γρ. κορν φλάουρ
ξύσμα από 1 λεμόνι ακέρωτο
300 γρ. κρέμα γάλακτος 36% λιπαρά
(χτυπημένη σε παχύρρευστη σαντιγί)

Για την μαρέγκα

2 ασπράδια (65 γρ.)
90 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
ελάχιστο αλατάκι

Εκτέλεση:
1. Ετοιμάζουμε την κρέμα: Σε ένα μεταλλικό σκεύος ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά την ζάχαρη, το χυμό λεμονιού, το φρέσκο γάλα, το εβαπορέ και το ξύσμα.
2. Μόλις λιώσει η ζάχαρη, σουρώνουμε το μείγμα σε ένα σκεύος ώστε να αφαιρεθεί το ξύσμα, το επαναφέρουμε στο μεταλλικό σκεύος και προσθέτουμε τους κρόκους έναν-έναν ανακατεύοντας  με την βοήθεια ενός αυγογδάρτη, έτσι ώστε να ενσωματωθούν καλά στο μείγμα.
3. Αδειάζουμε μια μικρή δόση από το μείγμα σε ένα μπολ και προσθέτουμε το κορν φλάουρ, ανακατεύουμε καλά να λιώσει και να μην έχει σβώλους. Το ρίχνουμε στο βασικό μείγμα λεμονιού-κρόκων και συνεχίζουμε το ανακάτεμα έως ότου δέσει η κρέμα. Μόλις είναι έτοιμη ενσωματώνουμε το βούτυρο. Σκεπάζουμε την επιφάνεια της κρέμας με διάφανη μεμβράνη και την αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου για 3 -4 ώρες.
4. Ετοιμάζουμε την βάση. Σε ένα μικρό σκεύος λιώνουμε το βούτυρο ελαφρώς(όχι να κάψει). Σπάμε τα μπισκότα και τα ρίχνουμε στο μούλτι να γίνουν σκόνη. Τα αδειάζουμε σε ένα βαθύ μπολ και προσθέτουμε το βούτυρο. Ανακατεύουμε ώστε να απορροφηθεί πλήρως.
5. Ακουμπάμε ένα τσέρκι με διάμετρο 18 εκ. πάνω σε μια πιατέλα σερβιρίσματος και αδειάζουμε το μείγμα του μπισκότου. Πατάμε μαλακά με ένα κουτάλι ώστε να δημιουργήσουμε μια βάση.
6. Συναρμολόγηση: Περνούμε 5-6 κ.σουπ. από την κρέμα λεμονιού και την απλώνουμε πάνω στην βάση. Στην συνέχεια, ενσωματώνουμε την υπόλοιπη κρέμα με την παχύρευστη σαντιγί και χτυπώντας για 1-2 λεπτά στο μίξερ. Απλώνουμε την κρέμα πάνω στην βάση ομοιόμορφα. Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο για 1/2 ώρα να παγώσει.
7. Ετοιμάζουμε την μαρέγκα: Σε ένα μπολ χτυπάμε τα ασπράδια, την ζάχαρη και το αλάτι σε σφιχτή μαρέγκα,. Θα πρέπει να σχηματίζει κορυφές και να είναι γυαλιστερή. Την μεταφέρουμε σε κορνέ ζαχαροπλαστικής. Βγάζουμε το γλυκό από το ψυγείο, αφαιρούμε το τσέρκι προσεκτικά και σχηματίζουμε ροζέτες περιμετρικά. Μπορούμε να διακοσμήσουμε με λεπτές φέτες λεμονιού πριν το σερβίρισμα.

Καλή επιτυχία!
Φιλιά, Αριάδνη.

 

 

Advertisements

Tagged: , , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: