Κατηγορία “αλμυρά” και δύο συνταγές

savory_cake1.jpgΑυτή τη φορά επιστρέφω όχι με μια αλλά με δύο(!!!) …αλμυρές συνταγές, εγκαινιάζοντας έτσι την νέα κατηγορία του blog “Αλμυρά”. Ύστερα από αρκετούς πειραματισμούς, testing γεύσεων και παρότρυνση φίλων σκέφτηκα πως δεν θα ήταν άσχημη ιδέα κάπου-κάπου να μοιραζόμαστε και κάποιες αλμυρές ιδέες, συμφωνείτε?

Εξάλλου τώρα το καλοκαίρι, που η διάθεση είναι στα ύψη και το μυαλό αρμενίζει σε καταγάλανες παραλίες
με κρυστάλλινα νερά και σε λιθόστρωτα σοκάκια γεμάτα αρώματα, θέλουμε να περνάμε τον περισσότερο χρόνο μας έξω, Τέτοια εποχή στο νησί, τα σταφύλια αρχίζουν να “γίνονται”,όπως λέει και ο παππούς μου, κάθε μέρα βλέπεις πράσινες μικρές ρόγιες να σκουραίνουν..τα σύκα να ωριμάζουν και οι μυρωδιές τους να απλώνονται παντού!
Επίσης, είναι η ιδανική εποχή που χαλαρώνεις με βραδινούς περιπάτους, ξεχνιέσαι με ποδηλατάδες και ψυχαγώγησε ανάμεσα σε τόσες θεατρικές παραστάσεις που κάνουν τον γύρω της Ελλάδας. Αν προλάβετε, μην χάσετε τα Παντρολογήματα του Νικολάι Γκόγκολ, στο όποιο παίζει και σκηνοθετεί ο Γιάννης Μπέζος, μαζί βέβαια με ένα εξαιρετικό θίασο. Είναι μια ανάλαφρη,ευχάριστη και με πολύ μεγάλη δόση χιούμορ παράσταση, που φωτίζει αρκετές πραγματικές πτυχές τόσο της παλιάς όσο και της σύγχρονης κοινωνίας.

reggato_bisc2.jpg

Και επανέρχομαι στις συνταγές, με αφορμή λοιπόν το πάρτι της αγαπημένης μου ξαδέλφης το Σάββατο που μας πέρασε, εκτός από την τούρτα (Black forest) που επιμελήθηκα η ίδια, έπρεπε να βρω και κάποιες ιδέες για το μπουφέ. Αυτές τις στιγμές αναζητάς συνταγές εμπιστοσύνης, δοκιμασμένες που ξέρεις πως δεν θα σε προδώσουν. Χαίρομαι πολύ που θα τις μοιραστώ μαζί σας! Ξεκινάμε!

reggato_bisc1.jpg

Μπατόν σαλέ με ρεγκάτο

Υλικά:

125 γρ. βούτυρο αγελάδος (ελαφρώς παγωμένο)
170 γρ. ρεγκάτο τριμμένο
3 κ.σουπ. γάλα φρέσκο
1 κ.γλ. αλάτι
1/2 κ.γλ φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1/2 κ.γλ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 κ.γλ. κοφτό κορν-φλάουρ
260 γρ. αλεύρι απλό

Εκτέλεση:

1. Κόβουμε το βούτυρο σε κυβάκια και το ρίχνουμε σε ένα μπολ μαζί με το αλάτι, την ζάχαρη και το πιπέρι. Χτυπάμε με μίξερ σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψει. Σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε το τυρί, το γάλα και το αλεύρι κοσκινισμένο. Ανακατεύουμε με μια σπάτουλα ή για μεγαλύτερη ευκολία με το χέρι μας.
2. Θα σχηματιστεί μια εύπλαστη και μαλακή ζύμη, που δεν θα κολλάει στα χέρια. Στην συνέχεια την σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε για μισή ώρα στο ψυγείο. Μόλις περάσει ο χρόνος, αλευρώνουμε μια καθαρή επιφάνεια και ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο με την βοήθεια ενός πλάστη. Κόβουμε σε ότι σχηματάκια χρησιμοποιώντας κουπ-πατ της αρεσκείας μας.
3. Μεταφέρουμε σε ταψί για μπισκότα και ψήνουμε για 12′-15′ μέχρι να πάρουν ένα ομοιόμορφο χρυσαφί χρώμα. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και έπειτα τα σερβίρουμε.

Συνεχίζουμε με την επόμενη συνταγή όπως σας υποσχέθηκα….

savory_cake3.jpg

Αν μείνετε σπίτι και επιλέξετε την βεράντα σας, το συγκεκριμένο κέικ σερβίρετε ιδανικά κομμένο σε φέτες, αλειμμένες με τυρί κρέμα και συνοδεύεται με λευκό ξηρό κρασί.

savory_cake2.jpg

 

Κέικ με φέτα, ρεγκάτο και πιπεριά
Υλικά:

210 γρ. βούτυρο με μαργαρίνη
1 κ.γλ. κοφτό ζάχαρη
1/2 κ.γλ. αλάτι
1 κ.γλ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1/2 κ.γλ. φρεσκοτριμμένο ροζ πιπέρι
1 κ. γλ. ρίγανη
2 αυγά μέτρια
2 πράσινες πιπεριές κέρατο πράσινες
160 ml. γάλα φρέσκο
250 γρ. φέτα τριμμένη (όχι πολύ αλμυρή)
70 γρ. ρεγκάτο τριμμένο
70 γρ. gouda σε κυβάκια
1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
320 γρ. αλεύρι απλό

Εκτέλεση:

1. Σε ένα μπολ ρίχνουμε βούτυρο, την ζάχαρη, το αλάτι, τα τριμμένα πιπέρια, την ρίγανη και τα αυγά και χτυπάμε με μίξερ σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα να αφρατέψουν. Σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε τα τυριά, ανακατεύουμε με μια σπάτουλα να ενσωματωθούν.
2. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το μπέικιν και τα προσθέτουμε στο μείγμα εναλλάξ με το γάλα, ανακατεύοντας μέχρι να απορροφηθούν τελείως. Στην συνέχεια, πλένουμε την πιπεριά, αφαιρούμε τα σποράκια και την κόβουμε σε λεπτές ροδέλες. Την ρίχνουμε στο μείγμα και ανακατεύουμε ελαφρά.
3. Βουτυρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα για κέικ, με διαστάσεις 25*10 και “ντύνουμε” το εσωτερικό της με λαδόκολλα. Αδειάζουμε το μείγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 50′-60′ στους 175 βαθμούς. Στα 50′ κάνουμε το τεστ με την οδοντογλυφίδα.
4. Μόλις ξεφουρνίσουμε, το αφήνουμε για μια ώρα να κρυώσει και ύστερα ξεφορμάρουμε. Προτιμήστε να καταναλώσετε το κέικ όταν θα έχει κρυώσει αρκετά καλά.

Καλή Επιτυχία!
Φιλιά, Αριάδνη

Advertisements

Tagged: , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: