Κέικ με λεβάντα, ανθόμελο και γλάσο υποβρύχιο

lavender3.jpg

Καλό Μήνα!!!
Όπως γράφει και ο Κωστής Παλαμάς, “Το καλοκαίρι ο κόσμος λάμπει σαν ένα αστέρι”. Ο Αύγουστος θεωρείτε η καρδιά του καλοκαιριού, όλα τα φρούτα και τα λαχανικά “αναβλύζουν”, αρώματα και νοστιμιά, Ελληνικές γεύσεις και ήλιος ίσως να συνθέτουν ότι χρειαζόμαστε, για πολλούς είναι ο μήνας που στέκεται ως πηγή έμπνευσης, επαναπροσδιορισμού, δημιουργίας και νέων στόχων.
To καλοκαίρι είναι η εποχή που στήνονται τα όνειρα, που οι αναφορές σε στοίχους τον ποιητών είναι ατελείωτες, που όλα κινούνται γύρω από την αλμύρα της θάλασσας, τις χρυσές αμμουδιές, τα αστέρια, το σεληνόφως, και φυσικά με εκείνο το “ολόγιομο”, αυγουστιάτικο φεγγάρι

Αυτό το καλοκαίρι έμαθα για μια γλυκιά ιστορία η οποία ξεκίνησε το 1930 στο Αγρίνιο. Ο κ. Θεμιστοκλής Μπαριάμης δημιούργησε μια μικρή επιχείρηση με παραδοσιακά γλυκά όπως βανίλια (το γνωστό υποβρύχιο), λουκούμια, καραμέλες και παστέλια.
Σήμερα, τα παιδιά του αναλαμβάνουν να «συστήσουν» τα παραδοσιακά γλυκίσματα και εκτός Ελλάδος. Πρόκειται για γλυκίσματα υψηλής ποιότητας, γεύσης και αισθητικής. Δεν μπορώ να σας περιγράψω πόσο μαλακό και μαστιχωτό είναι το υποβρύχιο, παρά μονάχα να σας προτρέψω να το δοκιμάσετε και φυσικά να μην αρκεστείτε μόνο στις κλασικές γεύσεις βανίλια ή μαστίχα αλλά να τολμήσετε και να ξαφνιάσετε τον ουρανίσκο σας με γεύσεις όπως εκείνες του λεμονιού, του ,μανταρινιού ή της λεβάντας.

lavender2.jpg

Φυσικά ανάμεσα στα προϊόντα Βariamis θα βρείτε και λουκούμια εξαιρετικής ποιότητας, για περισσότερες πληροφορίες κάντε κλικ εδώ. Μπορείτε να τα προμηθευτείτε από επιλεγμένα σημεία πώλησης σχεδόν σε όλη την Ελλάδα. Αν έχετε κάποια απορία καλείται στο τηλέφωνο επικοινωνίας, εκεί θα βρείτε τον Γιάννη, ο οποίος είναι ένας εξαιρετικά ευγενικός και φιλόξενος άνθρωπος και δημιουργός συνάμα, θα σας λύσει οποιαδήποτε απορία κι αν έχετε. Επίσης αν θέλετε να μαθαίνετε νέα της εταιρείας μπορείτε να κάνετε like στην σελίδα της στο Facebook.

Στο σημερινό post, σας παρουσιάζω ένα κέικ με λεβάντα που μονοπώλησε το ενδιαφέρον μου το τελευταίο διάστημα, είναι ελαφρύ, είναι αέρινο και έχει ζωντανό το άρωμα της λεβάντας σε κάθε σημείο του. Είναι γλυκό όσο πρέπει, εξάλλου την περίσσεια γλύκα του την επισφραγίζει το γλάσο έκπληξη με το οποίο το διακόσμησα. Ειλικρινά ενθουσιάστηκα με το αποτέλεσμα και είμαι σίγουρη πως το ίδιο θα ενθουσιαστείτε κι εσείς.
Θα σας ευχηθώ καλά μαγειρέματα και θα κλείσω με έναν ακόμα στοίχο του αγαπημένου Κωστή Παλαμά, “Φωνούλες, γέλια φέρνει τ’ αγέρι μέσα απ’ τ’ αμπέλια τα καρπερά. Παιδιά αγγελούδια ψέλνουν τραγούδια στο καλοκαίρι. Θεού χαρά”.

lavender1.jpg

Κέικ με λεβάντα και γλάσο υποβρύχιο

Υλικά:

– 210 γρ. βούτυρο με μαργαρίνη
– 95 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
– 95 γρ. ανθόμελο
– 3 αυγά μέτρια
– 1/2 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας
– 1/4 κ.γλ. αλάτι
– 1/2 κ.γλ. σόδα
– 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
– 1 κ.γλ. λεβάντα βιολογική
–  ξύσμα από 1 λεμόνι
– 180 ml. γάλα φρέσκο
– 320 γρ. αλεύρι απλό

Για το γλάσο:
– 8 κ.σουπ. υποβρύχιο με άρωμα λεβάντας
– 4 κ.σουπ. γάλα φρέσκο
– μοβ χρώμα ζαχαροπλαστικής (βρώσιμο)

Εκτέλεση:

  1. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το βούτυρο μαζί με την ζάχαρη. Χτυπάμε με μίξερ σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα για 3′-4′ μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.
  2. Προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα και συνεχίζουμε για λίγα λεπτά ακόμα. Κοσκινίζουμε όλες τις σκόνες (αλεύρι, μπέικιν, σόδα, αλάτι) και τις προσθέτουμε εναλλάξ στο μείγμα μαζί με το γάλα. Χτυπάμε στην χαμηλή ταχύτητα του μίξερ μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  3. Στην συνέχεια προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού, την βανίλια και την λεβάντα και ανακατεύουμε με μια μαριζ να ενσωματωθούν.
  4. Βουτυρώνουμε ελαφρώς μια στρογγυλή φόρμα με διάμετρο 26cm. ή μια κλασική φόρμα του κέικ.
  5. Ψήνουμε στους 175 βαθμούς για 40′ – 50′, στα 40′ κάνουμε το τεστ με την οδοντογλυφίδα ώστε να βεβαιωθούμε ότι το κέικ έχει ψηθεί εσωτερικά.
  6. Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε να κρυώσει και ετοιμάζουμε το γλάσο. Λιώνουμε σε μπεν-μαρί το υποβρύχιο, κατεβάζουμε από το νερό που βράζει και προσθέτουμε το γάλα και το χρώμα. Ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν και διακοσμούμε το κέικ. Μόλις το γλάσο σταθεροποιηθεί σερβίρουμε.

Καλή Επιτυχία!!
Να περνάτε όμορφα, Αριάδνη.

Advertisements

Tagged: , , , , , ,

3 thoughts on “Κέικ με λεβάντα, ανθόμελο και γλάσο υποβρύχιο

  1. The Foodie Corner August 2, 2014 at 5:23 am Reply

    Υπέροχο φαίνεται το κέικ και το γλάσο με βανίλια υποβρύχιο είναι απλά genius!!

  2. The Foodie Corner August 2, 2014 at 5:25 am Reply

    Υπέροχο το κέικ σου και το γλάσο με βανίλια υποβρύχιο είναι απλά genius!!

  3. ariadnepil August 3, 2014 at 10:00 am Reply

    Σε ευχαριστώ Ελένη μου..αέρινο, δροσερό και γλυκό όσο πρέπει!! 😀

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: