Mini donuts με πολύχρωμο γλάσο

mini_donuts1.jpg

Είναι πρωί Δευτέρας, ξυπνάς και συνειδητοποιείς πως μια καινούργια εβδομάδα ξεκινάει, χαίρεσαι (για λίγο!!) και μετά ακολουθούν όλες εκείνες οι σκέψεις (για το πως θα περάσει η εβδομάδα ενώ ταυτόχρονα έχεις ήδη αναπολήσει την Παρασκευή!).
Το μαγικό φίλτρο για την “καταπολέμηση της Δευτέρας” δυστυχώς δεν το έχω ανακαλύψει ακόμη, παρόλα αυτά όμως σκέφτηκα να δώσω λίγο χρώμα στις μουντές μας σκέψεις και να επανέλθω με μια συνταγή, φουλ στην παιδική διάθεση! Εντάξει, ίσως να μην είναι μόνο μια (!)
Και μιας και μιλάμε για παιδική διάθεση, όσοι από εσάς βρεθούν στην Θεσσαλονίκη το επόμενο διάστημα, είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να επισκεφτούν το Εργοστάσιο σοκολάτας, για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα και τις εκδηλώσεις μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ.

mini_donuts2.jpg

Το προηγούμενο σαββατοκύριακο, “έπαιξα” αρκετά με την ζαχαρόπαστα, ένα υλικό μαλακό, ζαχαρένιο που έχει την ικανότητα να τυλίγει με αγάπη και φαντασία κάθε κέικ και να το μετατρέπει πάντα σε κάτι ξεχωριστό. Η γλυκιά βάπτιση της όμορφης Εβίτας ήταν η αφορμή. Δεν θέλω να σας κουράσω με περισσότερα…

ebitas_cake.jpg

…αν και Σεπτέμβριος, το θέμα είχε κάτι από Άνοιξη!
Το κέικ ήταν ζουμερό και σοκολατένιο και η κρέμα είχε κάτι από καλοκαίρι. Κάποια στιγμή θα σας δώσω την συνταγή να την δοκιμάσετε. Εξάλλου είναι τόσο απαλή αυτή η κρέμα που μπορείτε να την δοκιμάσετε σκέτη ή να σπάσετε μπισκότα πτι-μπερ και να τα αναμίξετε.
Η εβδομάδα ξεκινάει γλυκά είπαμε, με ντονατ βεβαίως βεβαίως.. για αυτό DONUTworry…keep smiling!!

making_donuts.jpg

Mini donuts με πολύχρωμο γλάσο

Υλικά:
1 φακελάκι ξηρή μαγιά (9 γρ.)
40 ml. νερό
160 ml. γάλα φρέσκο
2 κ.σουπ ζάχαρη
2 κάψουλες βανιλίνη
1/2 κ.γλ. κανέλα
ελάχιστο αλάτι
1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
80 γρ. βούτυρο λιωμένο
550 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Πολύχρωμο γλάσο:
1 ασπράδι αυγού (30 γρ.)
1 κ.γλ. χυμό λεμονιού
220 γρ. άχνη ζάχαρη
3 κ.σουπ. νερό
χρώματα ζαχαροπλαστικής

Εκτέλεση:
1. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι ζεσταίνουμε ελαφρώς το νερό και το γάλα (προσοχή όχι να κάψει!!). Σε ένα μπολ ρίχνουμε την μαγιά με την ζάχαρη. Μόλις τα υγρά είναι έτοιμα τα ρίχνουμε στο μπολ με την μαγιά, ανακατεύουμε ελάχιστα. Σκεπάζουμε το μπολ με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο και το αφήνουμε για 5 λεπτά.
2. Μόλις περάσει ο χρόνος, βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και παρατηρούμε ότι το μείγμα έχει φουσκώσει (είναι έτοιμο – η μαγιά έχει ενεργοποιηθεί). Προσθέτουμε τα αρωματικά (αλάτι, βανιλίνη, κανέλα) μαζί με το ζεστό λιωμένο βούτυρο και με έναν αυγογδάρτη ανακατεύουμε να ενσωματωθούν.
3. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το μπέικιν και το προσθέτουμε στο μείγμα. Η ζύμη που θα προκύψει θα είναι ελαστική και μαλακή. Την σκεπάζουμε και την αφήνουμε για 2 1/2 – 3 ώρες να φουσκώσει. Μετά το πέρας του χρόνου,η ζύμη έχει διπλασιαστεί. Την χωρίζουμε σε δύο ίσα μέρη, αλευρώνουμε καλά μια λεία και καθαρή επιφάνεια και ανοίγουμε την ζύμη σε φύλλο πάχους 1 εκ. Κόβουμε με στρογγυλό κουπ-πατ των 5 εκ. σε δίσκους και με ένα μικρότερο 2 εκ. το εσωτερικό κάθε δίσκου. Αλευρώνουμε ελαφρώς δύο ταψιά για μπισκότα και τοποθετούμε τα donut σε απόσταση μεταξύ τους. Τα σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και τα αφήνουμε για 1 – 1 1/2 ώρα ακόμα να φουσκώσουν.
4. Τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά ένα βαθύ και αντικολλητικό τηγάνι με ηλιέλαιο (να καλύπτει το 1/2 του τηγανιού). Περιμένουμε να κάψει ελαφρώς το λάδι (170 – 180 βαθμούς). Μόλις είναι έτοιμο ρίχνουμε τα donuts σε δόσεις, δεν γεμίζουμε πλήρως το τηγάνι, ώστε να υπάρχει ελεύθερος χώρος για να τα γυρίσουμε και από την άλλη πλευρά. Το τηγάνισμα διαρκεί περίπου 4 – 6 λεπτά κάθε φορά.
5. Τα μεταφέρουμε σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί και τα αφήνουμε μέχρι να πέσει η θερμοκρασία τους για μισή ώρα περίπου. Ξεκινάμε να ετοιμάσουμε το γλάσο: Σε ένα μπολ ρίχνουμε το ασπράδι και την άχνη. Χτυπάμε με το μίξερ σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα προσθέτοντας το χυμό λεμονιού μέχρι να προκύψει μια λεία και σφικτή κρέμα που να στέκεται στο κουτάλι. Σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε το νερό. Την μοιράζουμε σε δύο μπολ και την χρωματίζουμε με χρώματα ζαχαροπλαστικής. Βουτάμε την μια πλευρά κάθε donut στο γλάσο, το αφήνουμε να σταθεί και τέλος διακοσμούμε με πολύχρωμα κουφετάκια.

mini_donut3.jpg

Ariadne’s Notes/Tips

  • Η ζύμη θα βγει σχεδόν άγλυκη, μπορείτε αν θέλετε να αυξήσετε την ποσότητα της ζάχαρης από 40 – 80 γρ. ανάλογα με τα γούστα.
  • Κατά το πρώτο “φούσκωμα”, αν θέλουμε η ζύμη να φουσκώσει πιο γρήγορα, την σκεπάζουμε και τοποθετούμε το μπολ στον φούρνο, επιλέγοντας μόνο θερμοκρασία 50 βαθμών.
  • Εναλλακτικά αν θέλετε ένα γρήγορο και εύκολο γλάσο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε υποβρύχιο, για τις αναλογίες κάντε κλικ εδώ.
  • Αν μας περισσέψουν κάποια, τα σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη και τα διατηρούμε μέχρι την επόμενη μέρα. Τα donuts διατηρούνται maximun για 1-2 ημέρες.
  • Τρούφα για να διακοσμήσεις την πίτσα σοκολάτας μπορείς να βρεις στην νέα μου κατηγορία  κάνοντας κλικ εδώ.

Καλή επιτυχία!


Advertisements

Tagged: , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: