Φθινοπωρινή μηλόπιτα

applepie1.jpg

Διανύουμε κι επίσημα τις πρώτες ημέρες του Φθινοπώρου. Ο μήνας του ρομαντισμού, του τρύγου και της λήθης. Τέτοια εποχή στο νησί πατάμε τα σταφύλια, βαρέλια γεμίζουν με κρασί για τον χειμώνα ενώ ο μούστος που μένει, βράζει-βράζει για πολλές ώρες μέσα στις “γανωμένες” κατσαρόλες πάνω στα ξύλα και γίνεται πετιμέζι. Πάντα φρόντιζα να το βάζω μέσα σε καθαρά διάφανα μπουκάλια και να το φυλάω με πολύ αγάπη. Η ζωή στο χωριό σε διδάσκει, σε κάνει πρακτικό άνθρωπο και σε μαθαίνει να αγαπάς τα απλά πράγματα. Σε αυτή την πόλη του χάρτη, που παραπονιόμαστε διαρκώς, που αντιδράμε αλλά και που καφιόμαστε ταυτόχρονα, μπορούμε και χαιρόμαστε κάθε εποχή μέσα από εποχιακές συνταγές, μιας και δεν μας λείπει τίποτα, γιατί κακά τα ψέμματα η Ελλάδα μας είναι ένας ευλογημένος τόπος. Η σημερινή συνταγή λοιπόν, είναι αγαπημένη και άκρως φθινοπωρινή από όποια άποψη κι αν το δούμε. Τα μήλα είναι στην εποχή τους και μπορούμε να βρούμε στην αγορά διάφορες ποικιλίες ανάλογα με το γούστο μας. Η τάρτα μαλακή και βουτυρένια, με ελαφρώς καρυδένια γεύση έρχεται σε απόλυτη ισορροπία με την γέμιση που μοσχοβολά κανέλα.

Και τώρα που το σκέφτομαι, σαν να έπιασε λίγο απότομα κρύο? Πετάχτηκα για μερικά ψώνια και στα μισά γύρισα πίσω να πάρω ζακετούλα χοντρή, εντάξει ίσως να φόρεσα και μακρυμάνικο (!).
Προτείνω να φορέσουμε τις αστραφτερές ποδιές μας και να ετοιμάσουμε μια υπέροχα αρωματική μηλόπιτα, τι λέτε?

applepie2.jpg

Για την γέμιση:
6 μέτρια μήλα (5 Στάρκιν και 1 ξινόμηλο)
2 κ.σουπ. καστανή ζάχαρη
2 κ.σουπ. μέλι
1 1/2 κ.γλ. κανέλα
2 κουπ. βούτυρο
200 γρ. μαρμελάδα μήλο
100 ml. νερό

Εκτέλεση:
1. Πλένουμε και καθαρίζουμε καλά τα μήλα. Τα κόβουμε στην μέση και μετά σε λεπτές φέτες, αφαιρώντας κουκούτσια. Κρατάμε 2 Στάρκιν για την επιφάνεια στο τέλος. Τα ρίχνουμε σε ένα μεταλλικό σκεύος όχι πολύ βαθύ, σε μέτρια φωτιά μαζί με την ζάχαρη, την κανέλα και το νερό
2. Μόλις αρχίσει να βράζει προσθέτουμε την μαρμελάδα και το βούτυρο και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα ανά διαστήματα. Βράζουμε για 15-20 λεπτά μέχρι να γίνει μια ρευστή σάλτσα. Αν δούμε ότι χρειάζεται λίγο νερό ακόμα, τότε προσθέτουμε ένα ποτηράκι του κρασιού. Όταν έιναι έτοιμη, κατεβάζουμε από την φωτιά και αφήνουμε να πέσει η θερμοκρασία.

applepie3.jpg

Για την βάση:
125 γρ. βούτυρο τύπου Κερκύρας (παγωμένο)
85 γρ. άχνη ζάχαρη
2 μέτρια αυγά
1/2 κ.γλ κανέλα
75 γρ. πούδρα καρυδιού
230 γρ. αλεύρι απλό

Εκτέλεση:
1. Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με την άχνη. Προσθέτουμε την κανέλα και την πούδρα καρυδιού. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι καλά και σχηματίζουμε μια λακκούβα στο κέντρο.
2. Κόβουμε σε κυβάκια το βούτυρο και το ρίχνουμε μαζί με τα αυγά. Πλάθουμε με τα χέρια έως ότου σχηματιστεί μια μαλακή μπάλα. Την τυλίγουμε σε διάφανη μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο για 45′. Βγάζουμε την ζύμη από το ψυγείο, αλευρώνουμε ελαφρώς μια επιφάνεια και δουλεύουμε ελαφρώς με τα χέρια για να μαλακώσει.
3. Την ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο πάχους 1 εκ. και την τοποθετούμε σε στρογγυλό ταψί διαμέτρου 26 εκ. αφού προηγουμένως το βουτυρώσουμε και το αλευρώσουμε εσωτερικά. Πιέζουμε ελαφρά την ζύμη εσωτερικά ώστε να εφάπτεται στην φόρμα και κόβουμε τα περίσσεια ποσότητα. Τρυπάμε με ένα πιρούνι την βάση και τα πλαϊνά.
4. Ρίχνουμε την γέμιση, την απλώνουμε προσεκτικά. Καθαρίζουμε τα δύο μήλα που κρατήσαμε από προηγουμένως, τα κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες και τα τοποθετούμε πάνω στην τάρτα με τέτοιο τρόπο ώστε το ένα να καλύπτει το άλλο. Με ένα πινέλο απλώνουμε λίγη από την μαρμελάδα πάνω στα μήλα για να γυαλίσουν.
5. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για για 40′-45′ στους 170 βαθμούς. Μόλις την βγάλουμε από τον φούρνο την καλύπτουμε με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο για την αφήνουμε να κρυώσει.

applepie4.jpg

Καλή Επιτυχία!!
Να περνάτε καλά,
Αριάδνη!

Advertisements

Tagged: , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: