Banana cake with Salted Caramel

bananacake2

Καλό μήνα & Καλή Άνοιξη!!

Τι φέρνει ο Απρίλιος μαζί του? Εκτός από την χαλαρή διάθεση, τις πρασινάδες, τα ζεστά απογεύματα , τις φράουλες.. (χαχαχαχ), αλήθεια, εσένα πιο στοιχείο του σε εξιτάρει? Ίσως αυτό που θα πω σου φανεί κάπως κοινότυπο, αλλά η Άνοιξη φίλη/ε μου είναι ένα κλικ πριν το καλοκαίρι (το έχω ξαναγράψει αυτό νομίζω, ε!?), που αυτομάτως με παραπέμπει σε cocktails, tarasta party, βόλτες, βόλτες, βόλτες και δεν συμμαζεύεται.
Μετά από αρκετό καιρό, σήμερα επιστρέφω με μια συνταγή που σίγουρα θα λατρέψεις, βάζω στοίχημα πως θα μπεις στην κουζίνα να την ετοιμάσεις πως και πως! Τα έχει όλα, νοστιμιά, αρώματα, πλούσια γεύση, τι άλλο θέλεις για να σε ξελογιάσει? Σοκολάτα? Ναι, έχει!!

bananacake5
Έχει όμως και Χρυσόμελο , είναι υπέροχο και αρωματικό μέλι βελανιδιάς, που θα κάνει το κέικ σου ακόμα πιο γευστικό. Πλέον έχεις καταλάβει ότι σε αυτό το μπλογκ τρελαίνομαι να χρησιμοποιώ Ελληνικά προϊόντα. Περισσότερες πληροφορίες για το που να το αναζητήσεις θα τις βρεις εδώ.

Banana cake …for banana lovers!! Η εξωτική μπανάνα έχει αυτό που έλεγα και νωρίτερα την αλμύρα του καλοκαιριού (που πλησιάζει είπαμε!)…
… Η εκτέλεση για το κέικ είναι πολύ εύκολη και απλή, εκεί που θα χρειαστώ αρκετά την προσοχή/υπομονή σου είναι στην αλατισμένη καραμέλα. Αν ακολουθήσεις τα βήματα, όλα θα πάνε καλά!!

Let’s do this..

bananacake3


Banana cake with Salted Caramel

( Για μια κλασική στρογγυλή φόρμα του κέικ

  • 160 ml. ηλιέλαιο καλής ποιότητας
  • 180 γρ. ζάχαρη ψιλή
  • 60 γρ. ζάχαρη μαύρη μαλακή
  • 2 κ.σουπ. μέλι βελανιδιάς Χρυσόμελο
  • 4 αυγά μέτρια
  • 2 μεγάλες μπανάνες
  • 120 ml. γάλα πλήρες (ελαφρώς ζεσταμένο)
  • 1 κ.γλ. υγρή βανίλια
  • 1 κ. σουπ. πετιμέζι (προαιρετικά)
  • 1/2 κ.γλ κανέλα σκόνη
  • 1 1/2 κ.γλ. σόδα
  • 2 κ. σουπ. μπέικιν πάουντερ
  • 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 100 γρ. σταγόνες σοκολάτα κουβερτούρα

Διαδικασία:

  • Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 180 βαθμούς (αέρα).
  • Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζεις όλες τις σκόνες, (αλεύρι, μπέικιν, σόδα, κανέλα). Σε μια κούπα προσθέτεις το γάλα, την βανίλια, το μέλι, το πετιμέζι) και ανακατεύεις μέχρι να διαλυθεί το μέλι πλήρως.
  • Στον κάδο του μίξερ ρίχνεις το ηλιέλαιο και τις ζάχαρες (κρυσταλλική και μαύρη), χτυπάς για 2-3 λεπτά, στην πορεία χαμηλώνεις την ταχύτητα και προσθέτεις τα αυγά ένα-ένα. Δυναμώνεις την ταχύτητα και χτυπάς για άλλα 5 λεπτά, μέχρι το μείγμα να γίνει αφράτο και ομοιογενές.
  • Στο σημείο αυτό, χαμηλώνεις  ξανά την ταχύτητα στο μίξερ, προσθέτεις εναλλάξ το μείγμα με τις σκόνες και την κούπα με τα υγρά. Είναι έτοιμο.
  • Κόβεις τις μπανάνες σε μικρά κυβάκια ( μέγεθος σταφίδας) και τις προσθέτεις στο βασικό μείγμα μαζί με τις σταγόνες σοκολάτας. Ανακατεύεις απαλά με μια μαρίζ.
  • Λαδώνεις ελαφρώς μια φόρμα για κέικ (αυτήν με την τρύπα στην μέση) και αδειάζεις το μείγμα. Ψήνεις για 50-55 λεπτά. Στα 45′ κάνεις το τεστ με το μαχαίρι, αν βγει καθαρό, το κέικ είναι έτοιμο. Αφήνεις τουλάχιστον για 2 ώρες να πέσει η θερμοκρασία του και ετοιμάζεις την καραμέλα.

    bananacake4

Για την αλατισμένη καραμέλα:

  • 200 ml. κρέμα γάλακτος
  • 80 γρ. βούτυρο αγελαδινό παγωμένο (κομμένο σε μικρά κυβάκια)
  • γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • Ανθό αλατιού ( 4 γρ.)

Διαδικασία:

  • Σε ένα μικρό μεταλλικό σκεύος ρίχνεις την κρέμα γάλακτος και την ζεσταίνεις ελαφρώς, έως ότου κάψει. Προσοχή δεν πρέπει να πάρει βράση!!
  • Σε ένα άλλο μεταλλικό σκεύος, ρίχνεις την ζάχαρη και το τοποθετείς σε μέτρια φωτιά, η ζάχαρη θα αρχίσει να λιώνει και να παίρνει σκούρο ξανθό χρώμα. Ανακατεύεις ελαφρά με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να βεβαιωθείς ότι έχει διαλυθεί πλήρως. Για περίπου 3-4 λεπτά.
  • Κατεβάζεις από την φωτιά και προσθέτεις το βούτυρο ανακατεύεις και στην συνέχεια βάζεις το σκεύος πάλι πάνω στην φωτιά. Μόλις απορροφηθεί, προσθέτεις λίγη-λίγη την ζεστή κρέμα γάλακτος, στην αρχή θα αρχίσει να φουσκώνει το μείγμα, δεν υπάρχει πρόβλημα, ανακατεύεις για λίγο και αφήνεις την καραμέλα να βράσει (σε χαμηλή θερμοκρασία πάντα) για 2-3 λεπτά έξτρα.
  • Είναι έτοιμη. Αδειάζεις σε καθαρό και πλυμένο/αποστειρωμένο βάζο και την αφήνεις για 45 -60 λεπτά να πέσει η θερμοκρασία της.
  • Μόλις παρέλθει ο χρόνος είναι έτοιμη να γαρνίρεις το κέικ.

    Ariadne’s Notes/Tips:

  • Μπορείς να αντικαταστήσεις την μαύρη ζάχαρη με καστανή μαλακή ζάχαρη, θα χρησιμοποιήσεις 80 γρ. αυτή τη φορά.
  • Αν σου αρέσουν οι ξηροί καρποί, σε αυτό το κέικ ταιριάζει να προσθέσεις καρύδια ή αμύγδαλα ή και σταφίδες, η αναλογία είναι 60 γρ. ξηρός καρπός και 60 γρ. σταφίδες
  • Τήρησε τους χρόνους ψησίματος και εκτέλεσης της καραμέλας για να έχεις σίγουρο αποτέλεσμα και επιτυχία.
  • Τι κέικ διατηρείται για 1 εβδομάδα, εάν φυλάσσεται σε μεταλλικό κουτί κατάλληλο για κέικ ή σε τάπερ. Εντός ψυγείου μετά την 3 μέρα.

    bananacake1
    Καλή Επιτυχία!
    (Υ.Γ: Το μυστικό για την επιτυχία είναι το χαμόγελο σου!)Αριάδνη.

Advertisements

Tagged: , , , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: