Classic Vanilla Caramels

candies4

Καλό Μήνα!!
Ο Φεβρουάριος, ο κουτσοφλέβαρος, στο λαϊκό καλεντάρι παίρνει διάφορες ονομασίες λόγω της μικρότερης διάρκειάς του: Μικρός ,Κουτσός ,Κουτσοφλέβαρος, Γκουζούκης (ατελής), Κούντουρος (κολοβός), Κλαδευτής, επειδή θεωρείται μήνας κατάλληλος για το κλάδεμα των δέντρων, Φλεβάρης, από τη συσχέτισή του με τις «φλέβες», δηλαδή τα υπόγεια νερά, που αναβλύζουν λόγω των πολλών βροχών, Φλιάρης (χλιαρός).
Κι επειδή ο Φλεβάρης κι αν φλεβισει καλοκαίρι θα μυρίσει, στο μυαλό μου είναι υφάλμυρη η γεύση του, γιατί μπορεί και συνδυάζει χειμωνιάτικη ατμόσφαιρα με ανοιξιάτικη διάθεση, είναι ο τελευταίος μήνας πριν μπούμε στην Άνοιξη, ο μήνας του καρναβαλιού και της χαράς μα παράλληλα και ο πιο σύντομος μήνας του χρόνου!

candies5

Στην σημερινή ανάρτηση, σκέφτηκα πως μέχρι στιγμής στο μπλογκ δεν έχω φιλοξενήσει κάποια συνταγή στην οποία το βασικό εργαλείο παρασκευής να είναι το θερμόμετρο. Μην σε τρομάζει η λέξη, είναι ένα φοβερό εργαλείο, χάρις αυτό μπορείς να φτιάχνεις πάντα με επιτυχία και αξιοπιστία σιροπάκια, καραμέλες, κρέμες, ζαχαρωτά και πολλά πολλά άλλα. Το μόνο που χρειάζεται είναι να είσαι προσεκτικός στις θερμοκρασίες, στην σύσταση, γιατί όλη η μαγεία εκεί κρύβεται!
Αποφάσισα να φτιάξω αυτές τις καραμέλες βουτύρου ύστερα από αρκετή έρευνα στο διαδίκτυο, η συνταγή είναι από ένα πολύ αγαπημένο σουηδικό μπλογκ, ελαφρώς παραλλαγμένη!

Δεν θα ξεχάσω μόλις δοκίμασα την πρώτη, δεν πίστευα κι εγώ η ίδια πόσο πολύ με ενθουσίασε… μετά από μερικές μέρες…
Ο Φίλος μου ο Σ. δοκίμασε μια καραμέλα, για μια στιγμή χαμογέλασε, με κοίταξε!
Αριάδνη εσύ τις έφτιαξες? Ναι, δεν σου θυμίζουν εκείνες που τρώγαμε παιδιά?
Ρε συ πολύ ωραίες και μαλακές… και τι έχουν επάνω αλάτι? Ναι, έχω βάλει αλάτι για να κάνει αντίθεση, τέλειο? Πωωω, ταιριάζει πάρα πολύ!! Μπράβο!!

Η χαρά κάθε δημιουργού κρύβεται ακριβώς εκεί, όταν καταφέρνεις και προσφέρεις χαρά και ευχαρίστηση!! Συμφωνείς?

candies2

Classic Vanilla Caramels
( Για ένα τετράγωνο τσέρκι ή ταψί με διαστάσεις 16 *16 εκ.)

  • 350 ml. κρέμα γάλακτος 36% λιπαρά
  • 280 ml. γάλα φρέσκο πλήρες
  • 450 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 280 γρ. ζάχαρη καστανή μαλακή
  • 2 κ.γλ. βανίλια υγρή ή βανιλίνη
  • 120 γρ. σιρόπι γλυκόζης
  • 60 γρ. βούτυρο ανάλατο
  • 3 κ. σούπας νερό
  • ανθό αλατιού για την επιφάνεια

Διαδικασία:

  1. Τοποθετούμε ένα μεγάλο μεταλλικό σκεύος πάνω στην φωτιά.
  2. Προσθέτουμε όλα τα υλικά, το γάλα την κρέμα γάλακτος, τη καστανή με την κρυσταλλική ζάχαρη, την βανίλια, το βούτυρο, την γλυκόζη και το νερό.
  3. Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα κατά προτίμηση, σε χαμηλή θερμοκρασία και βυθίζουμε ένα θερμόμετρο κατάλληλο για σιρόπι.
  4. Αφήνουμε το μείγμα να σιγοβράζει, ανακατεύοντας κατά διαστήματα μέχρι η θερμοκρασία να αγγίξει τους 120 βαθμούς Κελσίου, δηλαδή, για περίπου 35-45 λεπτά.
  5. Στο μεσοδιάστημα καλύπτουμε την κάτω πλευρά από ένα τσέρκι με αλουμινόχαρτο και το τοποθετούμε πάνω σε ένα ταψί. Αν δεν έχουμε τσέρκι μπορούμε να χρησιμοποίησουμε κάποιο τετράγωνο ταψί.
  6. Μόλις το σιρόπι φτάσει στην κατάλληλη θερμοκρασία, θα έχει πάρει χρυσαφί χρώμα και θα έχει σφίξει αρκετά. Αδειάζουμε κατευθείαν στην φόρμα χρησιμοποιώντας για ευκολία μια σπάτουλα σιλικόνης.
  7. Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με τον ανθό αλατιού. Ιδανικά πρέπει να αφήσουμε το μείγμα 4-5 ώρες ώστε να σφίξει. Μπορούμε να το βάλουμε και στο ψυγείο για πιο ευκολία.candiescollage
  8. Μόλις είναι έτοιμο χρησιμοποιούμε ένα κοφτερό μαχαίρι και κόβουμε σε μακρόστενα κομμάτια. Τυλίγουμε τις καραμέλες σε φύλλο λαδόκολλας και κλείνουμε τις άκρες περιστρέφοντας το φύλλο.candies
    Ariadne’s Notes/Tips:

    • Η καστανή ζάχαρη μπορεί να αντικατασταθεί στην ίδια ποσότητα με μαύρη ζάχαρη μαλακή.
    • Οι καραμέλες είναι ιδανικές για να τις προσφέρεις σαν κέρασμα ή δώρο.
    • Διατηρούνται έως και 1 μήνα, εφόσον είναι περιτυλιγμένες σε χαρτάκι, μπορείς να τις φυλάσσεις μέσα σε κάποιο μεταλλικό δοχείο ή και στο ψυγείο μέσα σε τάπερ.
    • Τα πιατάκια που χρησιμοποιήθηκαν στην φωτογράφιση, είναι από την εταιρεία Vintage Lovers και μπορείς να τα βρεις εδώ.
    • Αλάτι καλής ποιότητας, ώστε να πασπαλίσεις τις καραμέλες σου μπορείς να προμηθευτείς από την εταιρεία Nostimo, κάνοντας κλικ εδώ.candies1

Καλή Επιτυχία!

Love,
Ariadne.

Advertisements

Tagged: , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: